Миньорите от "Марица Изток" искат друг да плаща вредните емисии


Миньорите от "Марица Изток" искат друг да плаща вредните емисии
Снимка: БГНЕС

2940

Ако зимата е като 2016 година, не можем да гарантираме топлото. Това заявиха протестиращи миньори, членове на КНСБ, от ТЕЦ "Марица Изток 2". Днес, от 10:00 часа, ще има протест в целия комплекс "Марица Изток" – в Раднево.

Като причина за протеста беше посочена несигурността за работните места (13 000 души в целия комплекс), а причина за тази несигурност е сметката за отделяните вредни емисии. Сега, според синдикалистите, била 400 млн. лева. Даваме 40 лева на мегават само за емисии, оплакаха се миньорите пред Нова телевизия. Емисиите се купуват от БЕХ, но това реално е заем, тъй като "Марица Изток" е търговско дружество и ако няма заем, би било държавна помощ - нарушение на правилата на ЕС.

Интересен факт е, че от КНСБ се оплакаха пред БНТ как централата трябвало да плаща за въглеродни квоти от 4 години, без да посочват, че преди това квотите бяха изключително евтини заради пазарната обстановка и това, че нямаше толкова производство. Затова миньорите поискаха някой друг, а не ТЕЦ-ът, да плаща квотите – от такса "задължение към обществото", която обаче е само компенсиране на разходите за зелени политики т.е. главно субсидиране на ВЕИ по подписани договори за производство на ток.

Настояваме правителството да си свърши работата и да намери решение, казаха от КНСБ. Те предупредиха, че щели да загинат и американските централи, и ТЕЦ "Бобов дол". Ще има национален проблем, категорични са миньорите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички