Миньорите от закрити пред 2017 г. рудници ще могат да се възползват от ранно пенсиониране


Миньорите от закрити пред 2017 г. рудници ще могат да се възползват от ранно пенсиониране
Снимка: Getty Images / Guliver

3470

Миньорите от ликвидираните рудници през 2017 г. ще могат да се възползват от ранното пенсиониране, заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Министерски съвет.

Манолова заедно с миньори от Бобов дол се срещнаха днес с с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов. Причината - казуса с пенсионирането им заради влезлите от 1 януари нови законодателни изменения, с които миньорите не могат да се пенсионират, ако рудникът е ликвидиран.

„Имахме среща с Бойко Борисов, който изслуша миньорите и с общо решение реши проблемът на хората, които са работили в съкратени мини през миналата година, да бъде решен. Проявиха разбиране г-н Борисов, г-н Горанов, шефът на НОИ и социалният министър“, обясни Манолова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ обаче проблемът, който не може да бъде решен от МС, е свързан с мините, които предстои да бъдат съкратени през тази година.

"Ще настоявам миньорите, които ще бъдат съкратени и през следващите години, да могат ранно да се пенсионират", допълни омбудсманът.

„Предпоставките за ранно пенсиониране са три – да се закрива рудника или да се намалява обемът на работа; подземният миньор да има 90 точки и поне 10 години подземен стаж. В досегашния текст се предполагаше, че той ще се пенсионира в момента, в който навърши 45 години и 6 месеца. Сега с това прецизиране, което се направи внезапно от парламента в края на миналата година, се решава, че ще могат да се пенсионират само тези миньори, които до края на 2017 г. навършват 45 години и 6 месеца“, обясни Манолова.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички