Мисленето на КЕВР – сега е удобният момент да вдигнем цените


Мисленето на КЕВР – сега е удобният момент да вдигнем цените
Снимка: Thinkstock

6799

Между почти 18% до почти 38% - с толкова ще поскъпне топлоенергията в различните градове в България. И основният въпрос, който яростно бива задаван вече няколко дни, е защо?

Всъщност напълно ясно е защо, но само за тези, които са специалисти в сектора. А специалистите обикновено не успяват да обяснят ясно и конкретно защо нещо се случва или не се случва, отделно слушателите/читателите/зрителите рядко се съсредоточават и мислят върху обясненията, още повече пък имат възможност да задават уточняващи въпроси на съответните експерти.

БУРНО ЗАСЕДАНИЕ НА КЕВР: КОКА-КОЛАТА СТАНА ПО-ЧИСТА И ПО-ЕВТИНА ОТ ВОДАТА (ВИДЕО)

И така – защо сега и защо с толкова? Причината се крие в т.нар. добавка за високоефективно комбинирано производство. Това е производството, благодарение на което топлофикационните дружества не спират котлите през лятото - ако го нямаше, щяха да ги спират и разходите щяха да са по-високи т.е. потребителите щяха да плащат повече. КЕВР отказва да увеличи държавната добавка за високоефективно производство и председателят на комисията Иван Иванов ясно обясни защо – в миналото, с тази добавка по-големите топлофикационни дружества като например „Топлофикация София“, са си оправяли сметките по отношение и на двете производства – и на ток, и на топлоенергия. Макар да произвежда две различни неща, приходите на дружеството отиват на едно място т.е. на него не му пука какво е положението, дали ще е на минус в едното производство и на плюс в другото, ако общата сметка излиза. Не му пука дали токът ще е скъп, а парното - евтино, или пък ще е обратното, ако накрая сметката е наред. Потребителите обаче не плащат обща сметка за ток, топла вода и парно. И предвид това, че високоефективното комбинирано производство се изкупува от НЕК т.е. от държавата т.е. с нашите пари по преференциална цена съгласно чл. 33, ал. 3 от Закона за енергетиката, то за топлофикациите най-лесно е да си коригират баланса чрез такъв държавен инструмент – нищо, че се водят търговски дружества. За миналия ценови период, както и за този, цената за изкупуване на високоефективното комбинирано производство е 38 лева на мегаватчас, но преди това, за периода 2014-2015 година, т.е. в началото на второто управление на Бойко Борисов, цената е била 84 лева! И след като има дисбаланс, някой трябва да го покрие – в случая това са потребителите от по-малките населени места, където топлофикациите няма как да упражняват такъв диктат като в София, защото потребителите им си имат други източници на отопление – я печка на дърва и въглища, я нещо друго. Съответно, за да не губят клиенти, в малките населени места Топлофикациите продават на по-ниска цена и работят на загуба, ако гледаме само от търговска гледна точка.

Има и още един проблем с високоефективното комбинирано производство. Той е, че в България либерализацията на енергийния пазар дойде. Не съвсем напълно още, но и това ще стане. А когато стане напълно, няма как високоефективното комбинирано производство да бъде субсидирано от държавата. И щом цената е по-ниска от тази, на която дружествата сега са свикнали, ще има два изхода – или фалит, или намиране на пазарен начин счетоводният баланс да излиза! Точно затова в момента КЕВР се мъчи да балансира с пустата добавка за високоефективно комбинирано производство – защото като дойде джунглата на свободния пазар, глезените с държавно мислене дечица ще се сблъскат със суровата реалност и трябва да са донякъде подготвени. И затова готвеното поскъпване на топлоенергията е такова, а на тока е под 1% - иначе беше възможно да има „по-равно“ разпределение и тогава протестите пред КЕВР щяха да са и за електричеството.

Защо обаче точно сега – защото след три месеца ситуацията с пазара на газа най-вероятно ще е съвсем различна. На първо място предстоят преговори с „Газпром“ - заради антимонополното разследване на ЕК руският енергиен гигант изрази готовност да предоговори цените за Централна и Източна Европа, включително и за България. Разбира се, някой от страна на управляващите – опс, пак е Бойко Борисов, трябва да има топките да защити българския национален интерес. На второ място – движението на цените на международните пазари. Миналата есен Русия и ОПЕК постигнаха споразумение за намаляване на обемите на международните пазари, но това няма да е вечно положение, особено предвид постоянно растящия обем на реализиран втечнен газ. Увеличението специално за продадения втечнен газ е 5% през 2016 година спрямо 2015 година по данни на Martket Watch, т.е. има достатъчно търсене към този вид услуга, което е заплаха за традиционния превоз по газопроводи и което означава, че производители като Русия ще търсят начин да се борят с конкуренцията, а когато има реална конкуренция, икономическата логика сочи хем по-качествена услуга, хем падане на цените. Пример е петролният пазар, от началото на годината лекият суров петрол е поевтинял с 5,8%, а Brent-ът – с 6,7%, т.е. има ясна тенденция на енергийните пазари и газът едва ли ще избяга дълго време от нея, въпреки опитите да бъде удържана цената с намаляване на количества.

Нищо чудно още от третото тримесечие да има поевтиняване на газа – тогава обаче основателно ще питаме другите по веригата ще има ли поевтиняване на всички продукти по веригата? И няма да е виновна КЕВР – със сигурност.

Автор: Ивайло Ачев

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички