Митата на Тръмп върху стоманата и алуминия са факт, светът реагира остро


Митата на Тръмп върху стоманата и алуминия са факт, светът реагира остро
Снимка: Getty images/Guliver

3495

Митата върху вноса на стомана и алуминий в САЩ ще влязат в сила след 15 дни. Това каза американският президент Доналд Тръмп след като официално подписа указа, с който мярката беше официализирана, предаде БГНЕС.

Тръмп, обаче, посочи, че ще има изключения. Става въпрос за Канада и Мексико, като изключението е временно - докато текат преговорите за промяна на НАФТА. Припомняме, че новото мито върху вноса на стоманата ще е в размер на 25%, а върху вноса на алуминий - 10%. Митата се налагат по силата на правомощията на Тръмп да защитава националната сигурност на САЩ. Тези правомощия има всеки президент на САЩ от Втората световна война насам.

Реакции

Същевременно еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом обяви, че "Европейският съюз трябва да бъде освободен" от вносните мита върху стоманата и алуминия, въведени от САЩ.

"ЕС е близък съюзник на САЩ и продължаваме са смятаме, че ЕС трябва да бъде изключен от тази мярка", написа тя в Twitter. "Ще поискам повече яснота по този въпрос в следващите дни", добави тя, цитирана от АФП.

"Ако слагаш мита срещу съюзниците си, почвам да се чудя кои са ти враговете", избухна Марио Драги, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ).

От Китай вече обявиха, че всяко действие срещу китайската икономика ще бъде третирано със съответната реципрочна мярка. "Търговската война никога не е решение", подчерта Ванг Ии, китайският външен министър.

Другата най-мощна държава в Азия - Япония, също изрази недоволство. "Мярката може да има сериозно отражение върху икономическите отношения между Япония и САЩ ... а също и върху световната икономика", каза външният министър на Япония Таро Коно, описвайки този ход като "достоен за съжаление".

Бразилия също обяви, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити интересите си като може би най-големият износител на стомана. Специално комюнике по въпроса направиха външният министър Алойсио Нунеш и министърът на промишлеността и външната търговия Маркос Жорхе.

В САЩ също има сериозно напрежение и противопоставяне срещу решението на Тръмп. Най-голямата компания за производство на стомана в Калифорния California Steel Industries изрази опасение, че тези мита ще съсипят бизнеса ѝ. Причината - от 34 години насам компанията внася полуготова продукция, с която работи, за да произвежда. Основните доставчици на компанията са Бразилия, Мексико и Япония.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички