Млади мъже най-често взимат бързи кредити, ползват ги за нови телефони


Млади мъже най-често взимат бързи кредити, ползват ги за нови телефони
Снимка: iStock/Guliver

3643

Млади мъже между 18 и 30 години със средно образование, които често сменят местоработата си или са сезонно заети - това са най-честите клиенти на фирмите за бързи кредити, показва проучване на Асоциацията на колекторските фирми.

"Най-общо парите се взимат, за да подобрят стандарта си на живот. Покупка номер едно е съвременен мобилен телефон. След това идват други технологични джаджи – например телевизори. Често парите се ползват и за почивка", поясни директорът на асоциацията Райна Миткова пред bTV.

"Септември традиционно е лош месец по отношение на събираемостта – не само защото изплащаме задълженията си от почивката, но идват и учениците", посочи тя.

Средното задължение през 2015 – 2016 г. е 1104 лева и отбелязва ръст от 42% в сравнение с периода 2014 – 2015 г., когато е било 775 лева.

"През 2014 - 2015 г. средното задължение на домакинство се формираше най-вече от сметки за ток, вода, парно и от сметки за мобилни телефони, а през последната година с по-доброто икономическо развитие в страната хората започнаха да се чувстват по-спокойни и да теглят вече и банкови кредити", обясни Миткова.

Повече мъже теглят потребителски кредити в сравнение с жените, съотношението е 60% към 40%. Според Миткова обяснението се крие в това, че жените са не толкова добре платени като мъжете. При ипотечните кредити разликата е още по-голяма - 70% към 30%.

"Бързите кредити са най-сериозният проблем на хората, защото се отпускат много лесно, с много ниска оценка на риска, взимаме бързо парите, понякога неосъзнаваме какво оскъпяване ще плащаме. Големи грешки правят хората, когато се опитват с бързи кредити да погасяват други задължения, защото влизат в спирала", коментира от своя страна крединият консултант Тихомир Тошев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички