Младите хора в Полша няма да плащат данък върху доходите


Младите хора в Полша няма да плащат данък върху доходите
Снимка: iStock

4230

Полша ще освободи от данък върху доходите хора на възраст под 26 години. Целта на този ход е да се спре емиграцията на младите хора в Западна Европа и да се насърчи връщането на вече емигрирали поляци.

Законопроектът на правителството бе одобрен от Долната камара на полския парламент почти единодушно (419 депутати бяха "За" и само 4-ма "против"). За да стане факт, той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от президента, съобщава AFP.

Промяната предвижда полските граждани под 26 години с годишен доход по-нисък от 85 500 полски злоти (20 000 евро) да бъдат освободени от подоходен данък (в Полша той е 18%). Данъчното облекчение се очаква да влезе в сила от 1 август, като ще се прилага от 1 януари 2020 г.

Промяната ще засегне над 2 млн. души, по оценки на властите. Тя е част от обещанията на управляващата партия "Право и справедливост", направени преди евроизборите през май и предстоящите през есента парламентарните избори.

"Намаляването на разходите за наемане на хора на сравнително ниски заплати ще осигури на младите хора по-лесен старт на пазара на труда, а хората, които работят "на черно" ще могат да се върнат на официалния пазар на труда", твърди полският финансов министър Мариан Банаш, цитиран от Emerging Europe.

Той смята, че ходът ще стимулира повече млади хора да се включат в трудовия пазар, което ще намали безработицата.

В края на юни полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че приоритетът на правителството е да направи страната "все по-приятелно и добро място за работа и живот за младите хора, така че перспективите им да стават все по-добри всяка година."

Моравецки се надява, че законът ще насърчи младите поляци, живеещи в Западна Европа, да се завърнат у дома. Около 1,5 млн. полски граждани са напуснали родината си след влизането ѝ в ЕС през 2004 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички