Младите мъже са с най-големи дългове в България

Младите мъже са с най-големи дългове в България
Източник: iStock/Guliver

Задлъжнялостта пада. Това не е изненада и е факт както по нашите данни, така и по данните на Централната банка, въпреки че кредитите продължават да се увеличават. Това заяви председателят на Асоциация на колекторските фирми Райна Миткова пред Нова телевизия.

По думите ѝ обяснението е просто - в България има рекордно ниска безработица. Българите когато работят и могат да посрещнат своите задължения – те заплащат и своите кредити. Когато хората работят и се чувстват спокойни за своето бъдеще, те са много по-спокойни да си купят и свое жилище, да си купят кола и да си позволят други вещи, които не са от първа необходимост.

С най-големи задължения са младите хора. „Една от причините е, че много им се живее, от друга страна, на тези години, уменията ни да боравим с лични финанси са все още в началото си”, коментира още Миткова. По думите ѝ младите мъже, които са с перспективни професии, са сред честите длъжници.

"У нас има един балкански манталитет – ако можем да минем по-тънко, да го направим. За съжаление, това го виждаме когато пристъпим към съдебно събиране. До голяма степен нашите задължения са да разрешим спора извънсъдебно – това е по-бързо и по-евтино както за кредитора, така и за потребителите. Знаете, че в съдебното събиране се натрупват хонорари, такси върху дълга. Много често когато се пристъпи към него, хората минават в сивия сектор и правят договорка с работодателя. Изведнъж от една добра заплата, човекът започва да работи на минимална заплата или на 2, на 4 часа. Това е една лоша практика, която е и към работодателите. В крайна сметка няма безплатен обяд", коментира още Райна Миткова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.