Млякото ще поскъпва до пролетта

Млякото ще поскъпва до пролетта
Източник: iStock/Guliver

Увеличението на изкупните цени на сурово мляко у нас ще продължи, като се предвижда тенденцията да се запази до пролетта на следващата година. Това прогнозират анализатори от САРА, цитирани от Agrozona.

Поскъпването се обяснява със силното търсене в Китай и Югоизточна Азия, което подпомага европейските производители чрез износа и общоевропейско покачване на цените.

В България е налице силна диференциация в цените на суровото мляко. От Асоциацията на млекопреработвателите изкупните цени на краве мляко достигат на места до 0,85 лв/л., докато средните цени за изминалия септември се очаква да бъдат около 0,60 лв/л., гласи анализът на САРА. В него се посочва още, че цената за много от производителите в отдалечени региони и с мляко, което не отговаря на изискванията за качество цените, са около 0,5 лв/л.

През юли тази година е изкупено с 22% повече мляко спрямо година по-рано, сочат данни на Млечната обсерватория, като така България заема първо място по ръст. Суровината, която официално стига до мандрите у нас, обаче е около 50-55% от общо добитото краве мляко.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.