Множество варианти за Brexit, никаква яснота


Множество варианти за Brexit, никаква яснота
Снимка: iStock

2914

След като британските депутати се готвят да гласуват за намирането на път напред по Brexit, възможни са различни резултати.

Великобритания остава с четири основни възможни решения: да подкрепи сделка, да не се сключи сделка, да отложи стъпката задълго или да се спре Brexit.

Тези възможности биха могли да доведат до различни начини на действие, включително оставката на премиера Тереза Мей и общи избори, пише в свой материал AFP, цитирана от БГНЕС.

Оставете сделката на 22 май

Британските депутати два пъти отхвърлиха с огромно мнозинство проекта на споразумение за развод между Лондон и Брюксел, постигнато през ноември миналата година.

Ново гласуване на споразумението, което дава възможност за дълъг преходен период и време за договаряне на търговските връзки, ще бъде проведено само ако би разполагало с достатъчна подкрепа.

Ако депутатите преодолеят множество възражения от привържениците за напускане на ЕС и тези, които са оставане в съюза, и одобрят сделката, Великобритания ще напусне Европейския съюз на 22 май.

Без сделка по Brexit на 12 април или по-късно

Ако сделката не бъде приключена и не може да се договори друг начин на действие, вариантът по подразбиране ще бъде, че Великобритания ще напусне без сделка.

Според европейски официален представител твърдият краен срок ще бъде полунощ по брюкселско време на 12 април, но френският президент Еманюел Макрон заяви, че не е "задължително" и може да се договори по-късна дата за Брекзит без сделка.

Мей не изключи възможността за сключване на сделка, въпреки че депутатите гласуваха против всяко напускане без сделка.

Нов план, проточване на Brexit

Депутатите ще проведат "индикативни гласувания“ тази седмица по редица алтернативни варианти на Brexit, които биха могли да разкъсат споразумението за оттегляне и да премахнат някои от червените линии на Мей, като например прекратяване на свободата на движение.

Ако бъде договорена посока на действие, Великобритания може да поиска от лидерите на ЕС още едно, много по-дълго отлагане след 12 април.

Това би означавало, че ще трябва да проведе избори за Европейски парламент в края на май.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, консултира лидерите на ЕС, че това по-дълго удължаване трябва да бъде поне до края на 2019 г. и евентуално много по-дълго, за да се позволи правилна промяна в стратегията за Brexit.

По-голямото забавяне ще даде време за смяна на премиера, ако Мей се откаже.

Това ще отвори и други възможности, като провеждане на общи избори или, може би, втори референдум.

Британската избирателна комисия е предвидила бюджет за европейски избори и може да ги задържи за кратък срок, но Мей е казала, че това ще бъде "неприемливо".

"Не вярвам, че е правилно да се намираме в ситуация на провеждане на европейски парламентарни избори три години след като хората са гласували да напуснат ЕС," каза тя.

Спиране на Brexit

Това е най-малко вероятната възможност, но все пак е възможност.

Около един милион души наводниха Лондон в събота, призовавайки за втори референдум за членство в ЕС. Онлайн петиция с молба правителството да сложи край на процеса по Brexit получи над 5,5 милиона подписа от миналата сряда.

Съдът на Европейския съюз постанови, че Великобритания може едностранно да отмени уведомлението по член 50 - официалната процедура за напускане на ЕС.

Нов премиер, избори?

В рамките на тези четири основни насоки има вероятност Мей да подаде оставка или да се проведат общи избори.

Оставка на Мей

Цената за довеждане на бунтуващите се консерватори в подкрепа на сделката на Мей може да бъде оттеглянето ѝ като премиер.

Тя се противопоставя на отмяната на Brexit, на отлагане за по-дълъг срок или на решение за Brexit, което противоречи на консервативния манифест.

Тя също така заяви, че не възнамерява да води консерваторите на следващите общи избори. Те са предвидени за 2022 г., но може да се случи в рамките на седмици.

Споменават се няколко възможни заместници на Мей, сред които са Дейвид Лидингтън, Майкъл Гоув, Борис Джонсън, Джереми Хънт, Саджид Джавид и Доминик Рааб.

Общи избори

Ако парламентът излезе с вариант, който правителството счита за невъзможно да се изпълни или противоречи на консервативния манифест, общите избори биха могли да бъдат единствената възможност.

Провеждането на общи избори може да дойде от правителство, което загуби вот на доверие в парламента или от правителство, което ще поеме инициативата и ще обяви извънредни избори.

Това би избрало нов парламент и един ясен резултат с правителствено мнозинство може да доведе до много по-силна администрация.

Въпреки това за двете основни партии намирането на ясен манифест за Brexit, с който да могат да се ангажират всичките депутати, може да се окаже предизвикателство.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички