Могат да откраднат данните на кредитната ви карта за 6 секунди

Могат да откраднат данните на кредитната ви карта за 6 секунди
Източник: iStock/Guliver

Най-вероятно се чудите дали данните от кредитната ви карта, които сте въвели онлайн, са в безопасност. Учените от Университета на Нюкасъл (Newcastle University) ще трябва да ви разочароват - оказа се, че картите не са напълно защитени, съобщава IDG.

Според учените, хакерите имат уменията доста ловко да се преборят със защитата на вашите кредитни карти, при това само за 6 секунди.

Хакерите използват интернет ботове, за да познаят информацията от кредитни и дебитни карти, благодарение на уязвимост в системата за плащания. Най-трудното занимание е да бъде взет уникалния 16-цифрения номер на кредитната карта – това обикновено става чрез купуване на тези номера от хакерски бази данни.

Уязвимостта на картите идва от липсата на качествена защита. Онлайн магазините обикновено позволяват около дузина грешни опити, а Visa няма система, която да проверява за подобна подозрителна дейност. Mastercard например, ще разберат, че нещо не е наред, при по-малко от 10 опита и ще блокират картата независимо къде се осъществява процесът на плащане.

Най-вероятно от Visa скоро ще сложат система за проверка при няколко грешки, подобни на тези в Mastercard, но най-нормалното и лесно решение би било онлайн магазините да ограничат опитите с грешни данни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.