Мораториумът върху лекарствата е автогол, заяви бивш зам.-шеф на НЗОК


Мораториумът върху лекарствата е автогол, заяви бивш зам.-шеф на НЗОК
Снимка: БГНЕС

2335

Процесът по освобождаването ми е взаимен. Проф. Плочев (бел. ред. – управителят на НЗОК) изведнъж каза, че не може да работи с мен, но доколкото разбрах, това е станало заради натиск от страна на бившия екип на здравното министерство – този на проф. Николай Петров (бел. ред. – бившият здравен министър). Това заяви вече бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Мораториумът върху новите лекарства

Още юни месец от НЗОК са предложили мерки относно лекарствата като цяло, но те били стопирани от здравното министерство. Дори без тези мерки, събрахме повече от 70 млн. лева, заяви д-р Петров.

За т.нар. нови формули (нови молекули) и сега имало натиск за приемане, но това не било нещо ненормално, излезе от думите на бившия подуправител на НЗОК. Това е абсолютен автогол, който беше пробутан от експерти на правителството, добави д-р Петров. Това са ръководителят на Дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане" в НЗОК Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, каза Петров. Според него, сега се готви нов автогол – здравното министерство да осигурява иновативни лекарства за онкоболни, защото няма разписан механизъм, а при обществени поръчки винаги стават скандали. Припомняме, че тази версия – здравното министерство да се грижи за това перо, беше разпространена официално от Министерството на здравеопазването.

Според д-р Петров, дефицитът на НЗОК се очертава да е 35 млн. лева, а НЗОК започна с 52 млн. лева дефицит т.е. реално няма дефицит тази година.

Много трудно се работи в тази ситуация. Законът е такъв, че правомощията на директора на НЗОК на практика са по-малки от тези на шефовете на районните каси, смята Петров. И заяви пред bTV, че проф. Плочев не познава терминологията. Може ли управител на НЗОК да казва публично, че не знае какво е БВП, попита д-р Петров. Той добави, че координацията на администрацията е на нулево ниво – няма цел и насока. Според него, това се вижда най-вече по темата с Националния рамков договор, който трябва да се подпише в края на февруари следващата година. Точно за дейността на специализираната администрация на НЗОК е отговарял Димитър Петров.

Съчувствам на проф. Плочев, той не знае какво отива при него и какво подписва, каза д-р Петров. Оперативно НЗОК се управлява от зам.-здравният министър Жени Начева, смята бившият подуправител на НЗОК, според когото това не е редно. Той не се ангажира с прогноза дали Плочев скоро ще бъде сменен.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички