Москов: Бюджетът на НЗОК е балансиран и изпълним


Москов: Бюджетът на НЗОК е балансиран и изпълним
Снимка: БГНЕС

3013

Бюджетът на Здравната каса е балансиран и изпълним. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов след днешното заседание на Министерски съвет, на което бюджетът бе одобрен.

Общо за здравноосигурителни плащания касата ще може през 2017 г. да заплаща повече дейности и услуги с 247 млн. лв. в сравнение с 2016 г. Има сериозно увеличение на параметрите за доболнична помощ, което е свързано отново с изпълнение на националната стратегия и с приоритетите и нуждите, които имат българските граждани, посочи Москов.

Разширява се обхватът на профилактичните прегледи. Увеличават се натоварванията и в диспансерните прегледи при профилактичните прегледи. При специалистите пациентите ще имат право и на допълнителен профилактичен преглед като това върви със съответното финансиране, обясни Москов.

За първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 200 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 211.4 млн. лв., за медико-диагностична дейност – 77.5 млн. лв., за болнична медицинска помощ – 1.457 млрд. лв.

За дентални дейности са заложени 147 млн. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 878.571 млн. лв.

За медикаменти за онкоболни са заложени 225.565 млн. лв. , а за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 80 млн. лв.

Към мотивите на проекта се посочва, че в него е намерила място тезата на управляващите сектора, че трябва да се пренасочат пари от болничната към извънболничната помощ "с акцент върху финансирането на дейности в първичната помощ".

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички