Москов: Обвинението срещу мен е обидно персонално


Москов: Обвинението срещу мен е обидно персонално
Снимка: БГНЕС

2483

Обвинението срещу мен ме обижда, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината. Усилието на здравното министерство е било постигането на максимална ефективност на публичните пари. На този фон обвинението в безстопанственост ми звучи обидно персонално. Вероятно това е пътят, по който трябва да мине, за да изчисти името си от лъжите. Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов пред Нова телевизия.

„Много добре знам какви икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу мен. Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години”, заяви той.

„Обвиненията към мен са единствено и само във финансовите параметри на взаимното дарение с Турция. Прокуратурата не твърди, че ваксината „Пентаксим” е некачествена или по някакъв начин вредна. Имахме няколко становища, че предстои криза и трябваше моментално да се вземе решение. Питахме всяка една европейска държава могат ли да ни помогнат, но те нямаха ваксини. Всичко е по закон”, уточни Москов.

„Ако трябваше да купим 100-те хиляди броя „Пентаксим”, ние трябваше да платим 4,8 милиона лева. Как така като изнесеш нещо на стойност 370 хиляди лева и ти дарят нещо за милиони, си ощетил някого”, попита Москов. Той е убеден, че има неясноти в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени. „Моето задължение като здравен министър бе да гарантирам имунизационния календар на България и аз съм го направил. Няма нито едно незаконно средство”, категоричен бе Петър Москов.

„Заварихме болнична система, която не е предмет на каквато и да било разумна държавна политика и там потъват огромно количество пари. В момента екипът на Здравното министерство направи Национална здравна карта със задължителен характер – нещо, което 10 години беше само заявка, а сега вече е факт. Заварихме липсваща и лоша лекарствена политика. Към момента на базата на тежка експертна работа НЗОК взе от печалбите на фирмите милиони. Те отиват за лечение на хиляди български граждани. Тоест ние си прибрахме версиите и ги насочихме към здравната политика”, каза още Москов.

Относно коментара на ген. Атанас Атанасов, че той е бил договорен за министър, Москов определи това като „долна лъжа”.

„Участвал съм в преговорите, докато се договаряше управленската програма. След разговорите, които завършиха с уклончив успех, обвиненията срещу мен бяха, че съм недиалогичен”, обясни той. „Не съм бил и за секунда част от официални и неофициални разговори за персоналния състав на правителството. Те се водеха от председателите на партиите. С Бойко Борисов не съм се договарял, ние сме подписали коалиционно споразумение и аз съм стоял зад него. Няма задкулисие и договорка”, подчерта Москов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички