Московиси: Ще сте следващият член на еврозоната, но не прибързвайте


Московиси: Ще сте следващият член на еврозоната, но не прибързвайте
Снимка: Европейски парламент

2980

Не съм тук за критика. Тук съм за срещата на министрите на финансите в рамките на председателството на България на ЕС. Нека да бъдем ясни – за мен България е следващият член на еврозоната. Еврото трябва да бъде валута на всички европейци. Това заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Условията и критериите трябва да бъдат спазени и това отнема време, каза Московиси, който не пожела да говори за "срокове и графици". Пред bTV той даде за пример Гърция, която се присъедила „прекалено бързо” и затова изпаднала в криза. България трябва да се присъедини силна и трябва време, категоричен беше еврокомисарят, който посочи какво трябва да се направи – българската икономика "да се сближи" с европейските икономики и България да влезе в банковия и паричен съюз на ЕС. Очакваме ви, но нека заедно да се подготвим – успехът се дължи на конвергенцията. Трябва да видим по-добра производителност, капацитет за износ, уточни Московиси.

На директен въпрос дали трябва да има изравняване на доходите, еврокомисарят каза: "Не". Има различия, няма нужда да чакаме десетки години, за да настигне България например Германия, беше тезата му. Не трябва да има шокове нито за кандидатката за членство, нито за еврозоната, заяви Московиси.

Г-н Московиси е автор на предложението ЕК да има специален механизъм за държави като България, които искат да влязат в еврозоната, изтъкна и бившият лидер на БСП и сегашен председател на ПЕС Сергей Станишев. Той подчерта, че еврозоната е ядрото на интеграцията в ЕС и влизането ни там ще попречи на маргинализацията ни. Реалистичен е срокът да влезем в еврозоната през 2025 година, но сега трябва да се направи първата крачка, да започнем реалната подготовка по същество, каза бившият лидер на БСП, при което Московиси повтори нещо, казано от него вече няколко пъти в процеса на разговора: "Хайде да не прибързваме". Ще има хора, които да се стараят да изтласкат България в периферията, а винаги при един обяд е добре не да си в менюто, а да си на масата, добави Станишев. Той каза и, че българският бизнес губи между 500 млн. и 1 млрд. лева само заради обмяната на левове в евро от износ-вноса на стоки.

Станишев защити и тезата, че няма да има рязко поскъпване на стоки и услуги при влизане в еврозоната. Това са фалшиви новини, съгласи се и Московиси и заяви, че 65% от французите са доволни, че Франция е в еврозоната. Най-добрият начин да се отдадеш на Европа е да бъдеш в еврозоната, заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси.

Привърженик съм на много силна кохезионна политика. Тези, които имат нужда от повече, трябва да получат повече, подчерта още Московиси. Той беше категоричен, че за 11 години, след влизането си в ЕС, България и Румъния са се променили изключително много в позитивна посока. В момента България е част от живота на всички, каза еврокомисарят. Българите трябва да видят малко повече от Европа и сме готови да им го покажем, заяви Московиси.

Изненадващо или не Станишев похвали Бойко Борисов с думите, че е "успешен" що се отнася до европейския път, особено на Западните Балкани.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички