Московски: Ще предложим Балкански коридор за високоскоростен 5G интернет


Московски: Ще предложим Балкански коридор за високоскоростен 5G интернет
Снимка: БГНЕС

3192

България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето поколение 5G, който може да бъде паралелен на изгражданите в момента пътни връзки между държавите от региона.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща днес в София с ръководителя на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия Роберто Виола. В разговора участваха представители на заместник-председателя на Комисията Андрус Ансип и на комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, съобщиха от пресцентъра на транспортното ведомство.

„Проектите за изграждането на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична инфраструктура за свръх бърз интернет, което е още една съществена предпоставка за осъществяването на този дигитален коридор. Нашата политическа амбиция е държавите от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което със сигурност включва и 5G мрежата“, каза министър Московски. Той призова Европа да стане проактивна към бъдещето на тези държави и подчерта, че България като председател на Съвета на Европейския съюз, ще положи максимални усилия това да се случи, съобщиха от транспортното министерство. От своя страна Роберто Виола потвърди, че Европейската комисия ще помага активно в този процес и подчерта, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните теми, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май, в която се очаква да участват председателят на комисията Жан-Клод Юнкер, неговите заместници и голяма част от комисарите.

Българското председателството може да има привилегията да затвори успешно една от най-важните теми – Кодексът за електронните съобщения, заяви Роберто Виола. По думите му, това ще бъде голямо постижение във връзка с разгръщането на високоскоростен интернет от пето поколение, паралелно с усъвършенствания транспорт. Кодексът за електронните съобщения ще заложи добри условия за инвестиции в цифрови мрежи и справедливи условия за участниците на пазара.

Министър Московски и Роберто Виола изразиха увереност, че по време на българското председателство, ще бъде постигнат значителен напредък и по новите европейски регулации за защита на личните данни на гражданите.

Ивайло Московски покани ръководителя на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия на неформална среща на министрите на телекомуникациите, заедно с ресорния еврокомисар Мария Габриел в София през април. Срещата бе обсъдена и по време на телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов с люксембургския му колега Ксавие Бетел.

Министърът съобщи, че през следващата седмица между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Европейската комисия, ще бъде подписан меморандум за провеждането на най-голямото събитие в областта на технологиите в Европа през 2018 година – Цифровата асамблея. То ще се състои на 25 и 26 юни в София. Над 1200 представители на Европейската комисия, правителствата, бизнеса и неправителствени организация ще вземат участие в престижния форум.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички