Може ли да се опази българската граница?


Може ли да се опази българската граница?
Снимка: БГНЕС

2447

Броят на българите, които организират нелегалния трафик на бежанци, нараства. Дори хора с чисто съдебно минало вече се захващат с този „бизнес”. Какъв е отговорът на българските власти? Анализ на Г. Папакочев.

В България „каналджия“ отдавна вече не означава само майстор по тръбопроводите. По данни на МВР има поне 250 българи, които нелегално прекарват мигранти към Западна Европа и броят им постоянно се увеличава. В най-бедната европейска държава, където доходите на всеки пети гражданин са под линията на официалната бедност, „каналджийството“ е доходен бизнес.

В публикация по повод трагичната смърт на 71 мигранти, които бяха открити задушени в хладилен камион на магистрала в Австрия, германското списание “Шпигел“ цитира майката на единия от замесените каналджии, Методи Г., известен като „Мите крика“, от Лом: „Знам, много хора от нашия район се занимават с доходния бизнес около бежанците. Не бива да се учудвате, че бедните българи помагат на мигрантите да минават през европейските граници. Ето сирийците, например, са заможни хора и имат пари да си платят за пътуването“, коментира жената от най-бедния северозападен район на България и Европа.

Американският „Уолстрийт джърнъл“, който преди месец подробно описа трескавата каналджийска дейност около софийския Лъвов мост, цитира заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев: “В България има престъпници на различни нива, които предлагат своите незаконни услуги по всички звена на каналджийската верига. Който контролира парите, контролира и целия бизнес“.

Клеймото „трафикант“

Германският правозащитник Матиас Фидлер от организацията bordermonitoring.eu редовно пътува до България и познава ситуацията с бежанците. Той казва: „Ако Брюксел се вгледа по-внимателно в проблема, едва ли ще се изненада от броя на българските граждани, готови да станат каналджии, независимо дали го правят чрез организирани криминални структури или индивидуално. Има и още нещо. Със струпването на все повече структури и техника на FRONTEX и EURODAC по външните граници на ЕС се получава сюрреалистичната ситуация, която се изразява в това, че влизането на бежанци в Европа без помощта на опитни помагачи в този бизнес, е също толкова невъзможно, колкото и в годините на Студената война“, каза Фидлер пред Дойче Веле.

Германският правозащитник е убеден, че мигрантите ползват услугите на каналджии само защото за тях няма официален и легален път към Европа. „Повечето от тези бежанците пристигат в европейските държави нелегално, поради което мисля, че политиката за изграждане на телени огради, стени и електронни системи по границите следва да се преосмисли. Вместо да преодоляват рисково загражденията, мигрантите и бежанците следва да получат възможност да влизат в Европа по законен начин“, казва Фидлер.

Кога каналджиите ще станат излишни?

Подобна позиция защитава и българската журналистка Светла Енчева в статия за електронния сайт „Marginalia”. Там тя отговаря на въпроса защо бежанците са принудени да прибягват до услугите на каналджии: „Защото няма легален начин да отидат в сигурна страна, където да потърсят убежище. Колкото повече и по-отчаяни са бягащите хора, толкова по-голяма е вероятността каналджиите да им вземат възможно повече пари срещу възможно по-малка сигурност“.

Журналистката отчита, че каналджиите са единственият шанс на бежанците. Затова те ще продължат да предлагат своите „услуги“, докато има търсене. Енчева е убедена, че ако съществува легална процедура да се поиска убежище, ако не се налага за тази цел да се преминават незаконно морета и граници, каналджиите ще станат излишни.

Почти всеки ден българските медии съобщават за изоставени по пътя им мигранти и бежанци, за бързото преквалифициране на криминално проявени лица в каналджии, за масирани акции на МВР и ДАНС по задържане на трафиканти. Полицията информира и за друга тенденция: и българи с чисто съдебно минало вече се захващат с трафика на бежанци. Защо ли? Защото при евентуално залавяне те сключват споразумение с прокуратурата, а наказанията обикновено са условни.

Въпреки това управляващите твърдят, че се справят с охраната на външната граница на България, че истинските престъпници всъщност са каналджиите за които са нужни още по-строги санкции, и че новите защитни съоръжения по границата трябва да бъдат доизградени час по-скоро, с което каналджийството щяло да изчезне.

Дали? Или българските власти неправилно тълкуват законите на пазарната икономика, в която търсенето и предлагането играят основна роля?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички