Може ли млечните продукти да не влязат в ТПТИ?


Може ли млечните продукти да не влязат в ТПТИ?
Снимка: Getty Images / Guliver

2133

Официален въпрос относно млечните продукти отправи един от българските евродепутати. Момчил Неков постави въпроса за този вид продукти заради Трансатлантическото търговско споразумение (ТПТИ, ТТИП).

Неков отправя питането поради информация в медиите, че САЩ не считат за критерий безопасността на млечните продукти по европейски стандарт. Въпросът гласи: "Дали Комисията смята да запази сега заложения брой от максимум 400 000 соматични клетки на милилитър при млечните продукти като максимална граница на присъствие, сигнализираща наличието на патогенни бактерии?" Този праг според американските стандарти е 750 000 Момчил Неков пита също дали Европейската комисия ще предложи млечните продукти да бъдат извадени от преговорния пакет, в случай че не се постигне споразумение по запазване на сегашните изисквания в ЕС, което по същество означава отстъпление на Брюксел пред Вашингтон. 

Още в мотивите на въпросите, Неков се аргументира, че все повече европейските граждани изразяват притеснения от преговорите по споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Различни доклади и информации стават обществено достъпни, с позиции и становища на различни заинтересовани страни в САЩ и в Европейския съюз. В САЩ, в сектора на земеделието има редица практики, които не се прилагат в Европа от съображения за общественото здраве и здравето на животните.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички