Можем ли да се превърнем в повече от човеци?


Можем ли да се превърнем в повече от човеци?
Снимка: iStock/Guliver

3613

Мозъчни импланти, по-дълъг живот, генетично модифицирани хора: за пророците на трансхуманизма - научно подпомогнатата еволюция на хората извън нашите настоящи ограничения - това е просто въпрос на време.

Но много учени твърдят, че някои проблеми не са толкова лесни за решаване. Рано или късно, казват те, движението, което кристализира в съзидателната култура през 80-те години на ХХ век, Калифорния ще удари тухлената стена на научно невъзможното. Това пише AFP в свой материал.

Последният спор е от ноември, когато китайският учен Хъ Дзиендзюи заяви твърди, че е създал първите в света бебета, генетично редактирани, които според него са били устойчиви на ХИВ. Реакцията от научната общност доведе до спиране на работата му, тъй като бяха повдигнати въпроси не само за качеството на науката, но и за етиката на изследването.

Но трансхуманисткият сън не е нищо ново, казва Марк Рукс, президент на Френската трансхуманистка асоциация (AFT).

"Изглеждаше така, докато не разбрахме, че можем да направим избора да използваме техники за намеса в нашата биологична еволюция", каза той.

Инвестиране в бъдещето

Някои от съвременните технологични гиганти изглежда имат подобно мнение.

Google нае компютърния учен Рей Курцвейл, водещ представител в трансхуманисткото движение. И подкрепя Calico, изследователска компания, посветена на използването на технологии, за да помогне на хората да живеят по-дълъг и по-здравословен живот. И Илън Мъск, изпълнителният директор на Tesla и SpaceX, създаде в Сан Франциско Neuralink, за да развие "имплантируемите мозъчно-машинни интерфейси за свързване на хората с компютрите".

Блей Уитби, който изучава етичните последици от трансхуманистичното изследване в университета в Съсекс, Англия, е скептичен. "Някои трансхуманисти подписват имейлите си с лозунги като" Сега смъртта не е задължителна "или" Първият човек, който живее до 500, вече е роден ". Те очевидно са по-оптимистични от мен," отбелязва той.

Право на експериментиране

Скептиците посочват, че науката все още трябва да се изкачва нагоре.

Цялата серия от клинични проучвания до този момент не успя да намери лек за невродегенеративната болест на Алцхаймер, която помрачава последните години на много хора. Продължителността на живота всъщност е спаднала в някои страни - като Съединените щати. И редица проучвания стигат до извода, че има ограничение за това как възрастните хора могат реално да очакват да могат да живеят.

Има ограничения, казва Натанаел Жарас от Института за интелигентни системи и роботика (ISIR) в Париж.

"Ние говорим само за време и пари, отричайки възможността никога да не успеем да разберем някои неща - отричайки научно невъзможното".

Ру, в трансхуманистичния лагер, съжалява, че движението твърде често се свежда до възгледите на най-крайните му застъпници. "Вече има много възможни неща", твърди той. Признава етичните въпроси, повдигнати от усъвършенстването на технологиите. Но трансхуманистката позиция е, че промяната на бъдещите поколения за да се повлияе върху наследствеността, не е сама по себе си гнусна.

“Защо това непременно ще е лошо нещо?”, пита той. "Няма повече разисквания по тези въпроси. Ние сме осъдени по принцип, но хората са забравили защо."

Трансхуманистите не виждат причина, поради която не могат да експериментират с неща, които вече са технически възможни: ретинални импланти, така че да можете да виждате в инфрачервения спектър; кохлеарни импланти, за да можете да улавяте ултразвук.

Това не е добре според Едуард Клайнпетер, изследовател във френския Национален център за научни изследвания (CNRS).

"Трансхуманистките теории почиват върху много материалистични концепции за тялото, за съзнанието ...", каза той. “ За тях няма разлика между мозъка и микропроцесора.”

Повече от човешки същества - срещу цена

Жарас от ИСИР повдига друг проблем. Хората, проповядващи технологията, която ще спаси човечеството, понякога са същите, които я продават. За тях човешкото тяло е нов пазар.

"Политическите, стратегическите или икономическите решения не трябва да се вземат на базата на ... икономическия интерес на компаниите, обещаващи бъдещето на научната фантастика, стартиращите фирми да говорят за невероятни продукти", казва Жарас.

Това може да тласне научните изследвания встрани от това, където наистина е необходимо, предупреждава той.

Трансхуманизмът казва повече за това кои сме днес, отколкото кои ще бъдем, твърди Клайнпетер от CNRS. Мечтите му за технологически придобитите сили игнорират основната ни крехкост.

Единственият консенсус изглежда е, че трябва да се замислим внимателно за бъдещето, което искаме, за ролята, която трябва да се даде на разработената технология.

"Това, което ме притеснява, е, че светът вече е невероятно неравноправен и става все повече такъв", казва Уитби от Университета в Съсекс."Тази технология е част от привилегията на една малка група много богати хора, затова се тревожа, че ще я използват, за да станат още по-богати." Искаме ли такова бъдеще?“.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички