Можете ли да свършвате ежедневната си работа за по-малко от 5 часа?

Можете ли да свършвате ежедневната си работа за по-малко от 5 часа?
Източник: iStock/Guliver

В последно време все повече се говори за по-кратки работен ден и работна седмица. Психолози и работодатели отчитат, че те биха имали съществени ползи за продуктивността и щастието на хората.

Повечето служители пък твърдят, че спокойно биха могли да извършват ежедневните си задължения за по-малко от осем часа. Всъщност 45% от хората, участвали в проучва на института Workforce, са заявили, че ще успяват с тях и за по-малко от пет часа, ако не бъдат прекъсвани и разсейвани. В изследването е имало участници от Северна Америка, Европа, Австралия и Индия, уточнява Business Insider.

Разсейващите фактори са различни - от висене в социалните мрежи до излишно дълги срещи и оперативки. Понякога е трудно да бъдат избегнати, но новите технологии би трябвало поне да помогат за ограничаването им (например конферентните разговори, които спестяват ходенето до конкретно място за среща). Мисленето на хората относно работата започва да се променя, да става по-гъвкаво и графикът от 9 до 5 далеч не е единствената опция.

7-те държави, в които има най-добър баланс между работа и личен живот

Най-щастливите хора не са нито тези, които стоят без работа, нито път тези, които прекарват по цял ден в офиса. Тай...

"Вече може да се работи отвсякъде и по всяко време, няма лимити. По-голям е фокусът върху това какво в действителност постигаш, вместо върху броя часове в офиса. Тази тенденция ще става още по-изразителна в следващите години", заявява Дан Швабел, директор на компанията за проучвания Future Workplace.

Наскоро ви разказахме, че в Нова Зеландия са експериментирали доста успешно с 4-дневна работна седмица. Фирмата пионер дори планира да направи промяната перманентна. 

Припомняйте си тези 8 истини, когато всичко се обърка

Има такива периоди в живота. Работата не върви, отношенията ви с половинката са разклатени, здравето ви е влошено, ...

Повечето служители, участвали в горното проучване, са положително настроени към по-кратката работна седмица, а около 25% дори заявяват, че биха приели намаление на заплатата, ако това ще означава допълнителен почивен ден. При правилната организация обаче не би било нужно да се стига до това. Изследвания сочат, че когато хората са отпочинали и спокойни, те са и по-продуктивни, така че съкратеното работно време може в действителност да доведе до повече свършена работа и по-големи приходи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.