Мързеливите служители могат да бъдат тайното оръжие на фирмата

Мързеливите служители могат да бъдат тайното оръжие на фирмата
Източник: Thinkstock/Guliver

Ако попитате повечето работодатели кой тип служители най-много ненавиждат, една голяма част от тях ще отговорят: мързеливите. Колкото и странно да звучи обаче, ленивите членове на екипа могат да допринесат много за развитието му. Те често са най-съобразителни, прилагайки лесни начини за решаване на проблемите, и успяват да пестят време, пише Inc.com. Ето как всеки началник може да ги превърне в свое тайно оръжие:

Когато изглежда, че стоят без работа, мързеливите служители всъщност може би са намерили по-лесен начин да изпълнят задачите. Или пък имат по-силно развити умения от колегите си. Учете се от тях и ги стимулирайте да учат и другите членове на екипа.

Когато изглеждат отегчени, може би са дълбоко замислени. Възлагайте им по-особени предизвикателства и по-значими задачи.

Когато изглеждат разсеяни, може би имат нужда от нещо, което да събуди интереса им. Поверявайте им проекти, които изискват мултитаскинг и динамична работа.

Когато изглеждат лениви, вдигнете мизата. Дайте им място за повече действие. Генерирайте предизвикателства и цели, благодарение на които да развиват способностите си.

Когато изглежда, че се туткат, позволете им да откриват нови начини да са по-ефективни за по-кратко време. Стимулирайки служителите си да развиват нови умения, вие демонстрирате отдаденост към техния успех.

И накрая - не пренебрегвайте мързеливите служители. Ако имате трудна задача за изпълнение, дайте я на тях. Със сигурност ще открият най-безболезнения начин да я свършат. Предизвиквайте ги и не ги оставяйте да се отпуснат. Научете ги на продуктивност - ще бъде и във ваша, и в тяхна полза.

Не отблъсквайте ленивите си служители, а им поставяйте предизвикателства, разсейвайте ги и ги впрягайте отново на работа. Позволете им да ви научат какво е да си продуктивен, ефективен и конструктивен.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.