Мъск иска да революционизира човешкия мозък

Мъск иска да революционизира човешкия мозък
Източник: Getty Images / Guliver

За Илън Мъск производството на най-високотехнологичния автомобил в света и колонизирането на Марс явно вече не е достатъчно. Сега мултимилионерът, изпълнителен директор и създател на Tesla и SpaceX, иска да развие човешкия мозък, така че той да съумее да поддържа темпото на изкуствения интелект.

Това би станало чрез имплантиране на миниатюрни електроди в него, които ще му помогнат да функционира със скоростта на машините. Освен това някой ден технологията, наречена "невронна дантела", ще позволява да се "качват" и "свалят" мисли в човешкия ум, както файл на компютър, както и да се постигне директен интерфейс между човека и мобилното устройство, например.

Според сведенията на The Wall Street Journal, компанията Nevralink е била регистрирана още през миналия юли в Калифорния като център за "медицински проучвания". През последните няколко седмици към проекта са се присъединили едни от водещите изследователи и учени в сферата. Към момента Илън Мъск не е направил официално изявление, с което да потвърди или отрече твърденията.

Други издания припомнят обаче, че Мъск многократно е намеквал за съществуването на тази своя научнофантастична идея. Едно от последните си изказвания по темата той направи по време на технологичен форум в Дубай, където каза, че "с течение на времето най-вероятно ще станем свидетели на още по-голямо сливане на биологична интелигентност и цифров интелект." Той добави, че "ключът към това се крие най-вече в "честотната лента", скоростта на връзката между мозъка ни и дигиталната версия на Аз-а ни".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.