Мъск иска да революционизира човешкия мозък


Мъск иска да революционизира човешкия мозък
Снимка: Getty Images / Guliver

2479

За Илън Мъск производството на най-високотехнологичния автомобил в света и колонизирането на Марс явно вече не е достатъчно. Сега мултимилионерът, изпълнителен директор и създател на Tesla и SpaceX, иска да развие човешкия мозък, така че той да съумее да поддържа темпото на изкуствения интелект.

Това би станало чрез имплантиране на миниатюрни електроди в него, които ще му помогнат да функционира със скоростта на машините. Освен това някой ден технологията, наречена "невронна дантела", ще позволява да се "качват" и "свалят" мисли в човешкия ум, както файл на компютър, както и да се постигне директен интерфейс между човека и мобилното устройство, например.

Според сведенията на The Wall Street Journal, компанията Nevralink е била регистрирана още през миналия юли в Калифорния като център за "медицински проучвания". През последните няколко седмици към проекта са се присъединили едни от водещите изследователи и учени в сферата. Към момента Илън Мъск не е направил официално изявление, с което да потвърди или отрече твърденията.

Други издания припомнят обаче, че Мъск многократно е намеквал за съществуването на тази своя научнофантастична идея. Едно от последните си изказвания по темата той направи по време на технологичен форум в Дубай, където каза, че "с течение на времето най-вероятно ще станем свидетели на още по-голямо сливане на биологична интелигентност и цифров интелект." Той добави, че "ключът към това се крие най-вече в "честотната лента", скоростта на връзката между мозъка ни и дигиталната версия на Аз-а ни".

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички