Мъск обеща да пусне самоуправляващ се автомобил до 6 месеца


Мъск обеща да пусне самоуправляващ се автомобил до 6 месеца
Снимка: Getty Images

3278

Tesla Motors планира да пусне автомобил с напълно самостоятелен автопилот в следващите между 3 и 6 месеца. Според списание Forbes информацията е на оглавяващия компанията Илън Мъск, който отговорил по този начин на въпрос в Twitter.

„Възможно е след три месеца, но след шест месеца - със сигурност”, заявил Мъск в отговор на въпрос колко време остава до появата на напълно самостоятелно работещ автопилот.

През октомври 2016 година от компанията Tesla съобщиха, че имат намерение да монтират на всички произвеждани от тях автомобили новите системи, необходими за напълно автономен режим на работа на автопилота. До този момент в компанията посочваха, че автопилотът е предвиден да работи само в присъствието на водача, който в определени ситуации да поема управлението на автомобила.

Както уточняваха тогава, новите системи са и „осем камери, осигуряващи 360-градусов обзор около автомобила на разстояние до 250 м” както и „12 усъвършенствани ултразвукови датчика”, които „дават възможност да се забелязват твърди и меки обекти на разстояние почти два пъти повече от по-рано”. Освен това автомобилите ще имат радар с усъвършенствана функция за обработка на данните.

Към този момент технологията не е предназначена за работа без участието на човека. Тя може да коригира посоката на движение на транспортното средство, да използва спирачките, но водачът трябва да държи ръцете си на волана и да бъде готов да поеме управлението. Регулаторните органи в САЩ все още не са дали разрешение да се използва автомобил в напълно автоматичен режим без участието на водач. Дали такова разрешение ще бъде дадено, засега остава неизвестно.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички