Мъск: Ходенето на почивка ще ви убие


Мъск: Ходенето на почивка ще ви убие
Снимка: Getty Images/Guliver

10485

Макар да е милиардер, който може да си позволи да пътува навсякъде, Илън Мъск има твърде малко почивни дни. Той работи почти денонощно, говори се, че спи в офиса си и е върл враг на отпуските.

"Ходенето на почивка ще ви убие", категоричен е създателят на Space X и Tesla.

Мъск е известен със своя работохолизъм, но от какво е продиктувана омразата му към времето за почивка? Може би е заради работните навици от миналото. Той признава пред американски медии, че му се налагало да работи над 100 часа седмично, за да развие успешно стартиращите си компании, пише CNBC.

Сега не е много по-различно. През 2018 г. Мъск буквално спи във фабриката на Tesla в опит да навакса с производството на електромобилите Model 3. "Нямам време да се прибера вкъщи и да се изкъпя", призна той пред CBS.

Според неговата философия служителите не бива да изнасят тежестта на работата в трудни моменти, а в същото време шефът да е на почивка.

Освен че работи през цялото време, милиардерът – който признава, че е пробвал да си вземе почивка само няколко пъти – е имал ужасен късмет, когато става дума за отпуски.

Той е излизал в почивка само 2 пъти за 12 години, но и в двата случая е имало проблеми. "Първия път, когато си взех една седмица почивка, ракетата "Орбитални науки" се взриви, а същата седмица експлодира и ракетата на Ричард Брансън (и неговата Virgin Galactic, б.а)", разказва Мъск.

"Втория път, когато взех една седмица почивка, моята ракета ми избухна", признава милиардерът. "Изводът е – не си вземайте почивна седмица", категоричен е той.

Мъск има проблеми дори по време на медения месец с първата си съпруга Джъстин през септември 2000 г. По време на почивката, той губи поста си на изпълнителен директор на компанията X.com (която впоследствие се превърна в PayPal), а мястото му заема Питър Тийл. Негативните събития налагат незабавното му връщане в Калифорния, въпреки че тъкмо е кацнал в Сидни.

Но най-лошото преживяване на предприемача се случва при втория опит за меден месец с тогавашната му съпруга. По време на почивка в Южна Африка, Мъск е заразен с най-тежката форма на малария. След като 2 болници му поставят грешна диагноза, той "е много близо до смъртта", преди да бъде излекуван правилно за нула време.

"Това е моят урок от излизането в почивка. Ваканциите ще ви убият", казва шефът на Tesla и SpaceX.

Въпреки това, в последните години той все пак си позволява 2 почивки – една до Чили и една до Австралия.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички