НАП и Агенция "Митници" се похвалиха с увеличени приходи

НАП и Агенция
Източник: БГНЕС

Националната агенция по приходите отчете ръст в събраните задължения през 2017 година, заяви директорът ѝ Розалия Димитрова.

Годишният план е преизпълнен с 887 милиона лева. От агенцията обявиха, че за последните 3 години НАП отчита ръст на събраните вземания в размер на 5 милиарда лева. Общите събрани приходи през 2017 година са 19 млрд. лева или с 1,5 млрд. повече от 2018 година.

Като успешна практика директорът на НАП отчита въвеждането на т.нар. меки мерки към длъжниците – телефонни разговори, изпращане на електронни съобщения. Изпратени са съобщения през 2017 г. на над 410 000 лица, в резултат на което техният дълг е драстично намалял, предава БГНЕС.

От НАП отчитат още, че са проверени 64 лица, които са търгували с трети страни. Направени са проверки на 400 лица за данъчни измами, посетени са 170 адреса. 882 големи дружества са проверени.

Като предстоящи мерки НАП смята да започне електронни ревизии, да оптимизира фискалния контрол.

През първите пет месеца на 2018 г. Агенция „Митници“ пък е събрала 3,7 млрд. лева приходи от мита, ДДС при внос, акцизи, глоби и лихви. Те са със 150 млн. лева или 4.2% повече от същия период на 2017 година. Това каза директорът Георги Костов на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, предаде „Фокус“.

„Събраните приходи през 2018 година са 2% над планираните в изключително амбициозния ни план за тази година“, изтъкна той. „От началото на годината данните на икономическите оператори показват, че спрямо същия период на 2017 година приходите от мита нарастват с 29.5%, от ДДС при внос- с 3.5%, а от акциз касово изпълнение- с 4.5%“, обясни Костов. „През периода януари- май 2018 година са събрани 1,928 млрд. лева приходи от акциз касово изпълнение“, каза още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.