НЕК е платила близо 266 млн. евро на "Уорли Парсънс" до прекратяването на договора

НЕК е платила близо 266 млн. евро на Уорли Парсънс до прекратяването на договора
Източник: БГНЕС

В договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания (НЕК) и избраната за консултант на проекта АЕЦ "Белене" фирма "Уорли Парсънс", липсва клауза за прекратяването му, в случай че бъде стопиран основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт". Така че е било просто въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена. Това заяви изпълнителният директор на националната компания Петър Илиев пред БНР.

По думите му НЕК е платила 265,863 млн. евро на "Уорли Парсънс" до прекратяването на договора.

"Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора", заяви Илиев.

Припомняме, че държавата в лицето на НЕК бе осъдена да плати още 32 млн. евро заради прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", както и няколко милиона евро лихви.

Причината е поредното загубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 г. от архитект-инженера "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", чийто подизпълнител бе "Риск инженеринг" на Богомил Манчев.

Окончателното решение на арбитражния трибунал с председател проф. Даниел Коен е било взето на 6 септември.

От решението става ясно, че основната причина за негативния изход от спора е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяването на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 г., е било постигнато споразумение между НЕК и "Уорли Парсънс" за намаляване на месечното възнаграждение от 4.5 до 1 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. Така, вместо държавата да плати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да опита да се договори с консултанта за окончателното прекратяване на договора, сега ще трябва да плати освен тези суми и обезщетение за едностранното прекратяване и лихви.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.