НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"


НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

2623

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", съобщи БНР. Информацията потвърди по програма "Хоризонт" на радиото изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев: 

"Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в сила. Цялата дейност по консервацията и преконсервацията ще се изпълнява от наши служители, но ще бъде под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт". Договорът е сключен за пет години с евентуална опция за продължаване още в зависимост от това, което ни е нужно, но се надяваме, че до тогава вече ще имаме избран стратегически инвеститор и вече ще прехвърлим всички договори на него".

НЕК и АЕЦ "Козлодуй" са сключили договор за продажбата на ротора от предишното оборудване, предвидено за централата в Белене. Роторът бе собственост на НЕК и от доста време двете дружества водеха разговори за възможността да бъде продаден и използван в работещата ни централа. 

От АЕЦ "Козлодуй" обясниха, че роторът ще бъде използван на 5-и блок на централата, за да бъде увеличена мощността му до 104 процента, предаде БНР.

Както обясни изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев: "Роторът е на територията на АЕЦ "Козлодуй". Оглеждахме го и считахме, че е най-доброто, вместо да се поръчва нов ротор, ще бъде по-изгодно, както за тях, така и за нас. Вече остават формалностите по плащането или прихващането на задължението на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" за произведена електрическа енергия". 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички