НИМХ получава 160 000 лв. и обещания за дългосрочни решения


НИМХ получава 160 000 лв. и обещания за дългосрочни решения
Снимка: БГНЕС

2795

Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения. Това каза на брифинг председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде агенция „Фокус“.

Създалата се ситуация е заради дългогодишното недофинансиране. Отдаваме изключително важно значение на тази дейност. Това е уникален институт. За да се реши проблемът, то той не е в правилата, дейността на НИМХ трябва да се извади на отделен ред. Ще търсим решение на стъпки. Обещали сме на първо време 160 000 лв., превели сме 43 000 лв.“, поясни акад. Ревалски. По думите му в по-следващи етапи ще търсят също решения. „Ще търсим средства за издръжка на стъпки и се надяваме да ги осигурим“, добави той.

Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година, бяха думите и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. „Това не ни е първата среща. Факт е, че НИМХ е едно от трите звена, което има постоянно възложени функции по метеорологично обслужване на обществото и редица други сектори. Тази специфика изисква да бъде отчетена. През тази година беше увеличена субсидията на БАН с 25%. Имаме и задача да оправдаем обществената възвръщаемост за научни изследвания. Това има 2 линии – едната е да са обвързани с резултатите, а другата с обществени дейности“, коментира Вълчев.

По думите му методика на БАН е била съгласувана с МОН, но тя не отчита спецификата на НИМХ. „Готови сме да съгласуваме и променена методика, ако такава бъде предложена. По-скоро ще търсим други варианти, предвид, че средствата вече са разпределени. Имаме споразумение за догодина бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи за тази година. Основният проблем е, че трябва дългосрочно да съхраним хората в НИМХ и да подобрим условията за работа. Много ми се иска и ОС на БАН да отчита по-голямата специфика на НИМХ“, обясни той и уточни, че е поел ангажимент да имат разговори с ОС на БАН. Според него работата на НИМХ е най-видима и ежедневно сме зависими от нея.

Надявам се, че такива протести като днешния няма да има, каза директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. „Нашите проблеми станаха твърде публични. Първата ни задача е да запазим хората, защото ако напуснат и си тръгнат, то тогава вече проблемът няма да може да се реши с никакви финанси“, коментира проф. Брънзов. Той уточни, че са били осигурени необходимите средства за допълнителна работа като нощен труд, но това неминуемо е довело до прехвърляне на парите от единия в другия джоб. „Появиха се проблеми с издръжката на Института. До този момент не се очертава намиране на всички средства и вероятно ще бъдат осигурявани на траншове, които да са така във времето, че да не се прекъсне дейността на Института“, допълни той.

Проф. Брънзов обясни, че прекратяването на дейностите на НИМХ на 9 юли е било, ако не получат никакви средства. „Сега министърът ще осигури поне за още един месец дейностите, акад. Ревалски каза, че вече са ни преведени 43 000 лв. и чакаме следващи етапи. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец необходимите средства. Надявам се, че такива протести като днешният няма да има. Днешният протест не ни е присъщ. Дали на сайта ни ще продължи – има си хора, които решават тези неща“, каза още директорът на НИМХ.

Припомняме, че метеоролозите от института към БАН протестират срещу ръководството, че ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им.

Служителите настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на Академията да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от бюджета средства за 2018 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички