НОИ смята десетки хиляди болнични за фалшиви, но успява да го докаже за малък брой


НОИ смята десетки хиляди болнични за фалшиви, но успява да го докаже за малък брой
Снимка: БГНЕС

4436

Десетки хиляди болнични и съответно стотици хиляди дни отпуск са оспорени от НОИ в периода 2017 - 2018 година, но успеваемостта на държавата в отмяната на съмнителни болнични не е висока.

Според статистика, представена от в. "24 часа", за тези две години НОИ счита, че 20 194 болнични не са реални, а те обхващат 344 629 дни отпуск. Признати за фалшиви обаче са само 6264 болнични т.е. 96 697 дни отпуск.

Болничните листове се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка. НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекар или болница. От НОИ правят и автоматични контролни проверки, свързани с лечебни заведения, за които е установено, че издават значителен брой болнични листове, или такива с голяма продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания.

От данните, които постъпват в института обаче, не може да се прецени дали болничният е издаден основателно и дали продължителността му съответства на диагнозата. През първите девет месеца на 2018 г. са издадени 2 млн. болнични листа, а платените по тях пари са над 404 млн. лв., като изплатените дни са над 13 млн. Средното обезщетение на един лист, което е платил НОИ, е за 195,79 лв. Институтът обаче не покрива първите три дни, те се плащат от работодателя. Средно на ден обезщетението е за 30, 81 лв.

През миналата година болничните листове леко намаляват, сравнено с 2017 г., отчитат от НОИ. Най-много обезщетения по болест се ползват в столицата - над 603 хил. болнични, като в София и обезщетението е най-високо - 37,6 лв. В Пловдив болничните листа са 3 пъти по-малко от софийските - 220 хил. със среднодневно обезщетение около 29 лв. Във Варна издадените болнични са за 115 хил. дни. Най-малко пък са боледували във Видин, като там са издадени 12 хил. листа от доктори за близо 2 млн. лв.

От статистиката става ясно, че жените са били по-често в болничен. Причината е, че те се грижат повече за болните си деца. Най-много болнични са ползвали хората над 65 г., като общият брой обезщетения при тях е бил над 90 хил. Следват хората на 57 и 58 г. Едва 333 обезщетения пък са платени на хората до 18 г.

Бизнесът губи около 170 млн. лв. от болнични. Наблюденията на работодателите показват, че всеки трети болничен лист е неправомерно използван, а и те рязко се увеличават около празниците и почивните дни. Това е причината от години бизнесът да настоява за реформа при издаването на болничните. В момента първите три дни от временната нетрудоспособност са за сметка на работодателите, които обаче искат или да са за сметка на служителите, или НОИ да плати цялата сметка. Една от идеите е през първите три дни от болничния лист работникът да получава по 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички