НС одобри на първо четене парите за покриване на дълга за "Белене"


НС одобри на първо четене парите за покриване на дълга за "Белене"
Снимка: БГНЕС

3123

След близо четиричасови дебати Народното събрание прие на първо четене законопроекта за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на Националната електрическа компания (НЕК).

Одобреният вчера от кабинета, а днес и от парламента проект предвижда Националната електрическа компания (НЕК) да получи от бюджета пари, за да се плати на "Атомстройекспорт" изработеното оборудване за АЕЦ "Белене", от чието строителство първият кабинет "Борисов" през 2012 г. се отказа.

От думите на премиера Бойко Борисов вчера стана ясно, че става дума за около 1,3 млрд. лева.

Решението беше взето със 132 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се".

„Днес трябва да постъпим националноотговорно, защото има риск „Атомстройекспорт” да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност”, заяви в началото на дебатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От левицата обещаха подкрепа за заема на второ четене, но само ако проектът „Белене” бъде рестартиран.

"Това е все едно да си купите дограма за нов апартамент, който не е само не е построен, но дори за него няма разрешение за строеж. Но е поръчана, защото фирмата ви е близка… Не знам по какъв начин, може би комисионерски", коментира Петър Славов от Реформаторския блок.

"Не става дума за дограма, а за високотехнологично оборудване. Това е да започнеш изкопа на една сграда и да имаш оборудване, което след 10 години ще е изхвърлено на боклука. Да получиш черно-бял телевизор. Защо? Заради комисионни", коментира пък Красимир Велчев от ГЕРБ.

"Гьолът в „Белене“ не трябва да го говорим, а да го изпълним", каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев. Той призова колегите си да спрат политическото говорене и заяви, че решението за отпускане на помощта на НЕК е безалтернативно.

"Даже бих призовал колегите да го гласуваме на две гласувания, защото всеки ден държавата губи по 324 хил. лв.“, каза той.

"Не ви е стискало, имали сте две години, предостатъчно време да стигнете до договор с руската страна, но не сте го направили“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обръщайки се към депутатите от „БСП лява България“ .

Депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че ако се забави решението за предоставяне на помощ на НЕК, политическата партия, която ще поеме вината за това е БСП.

"Не е редно да влизаме в този спор чии са греховете, кога е направена голямата грешка, когато някой е поръчал реактори за производство на електроенергия, от която България и съседите й нямат никаква нужда, нито към тогавашния, нито към сегашния момент“, посочи той.

Симеонов призова депутатите да се фокусират върху това, че при всеки ден забавяне България губи 350 хил. лева.

„Правителството има пари, с които да направи първото плащане, това го декларирам“, каза още съпредседателят на ПГ на ПФ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички