НС отхвърли скандално предложение за застрояването на земеделски земи


НС отхвърли скандално предложение за застрояването на земеделски земи
Снимка: БГНЕС

2901

Народното събрание отхвърли скандално предложение на депутата от НФСБ Йордан Апостолов, целящо да отвори широко вратата за застрояване на земеделски земи. Това стана днес (11 януари) при разглеждане на промени в Закона за посевния и посадъчен материал на второ четене.

Припомняме, че случайно или не текстът беше приет в края на миналата година на заседание на земеделската комисия в парламента с 10 гласа "за" (БСП и "Обединени патриоти") и 9 "против". Депутатите от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

Предложението касаеше отмяна на ал. 3 от параграф 27 на Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи. Ако тази алинея беше отменена и на второ четене в пленарна зала, то решение за промяна предназначението на земеделска земя вече нямаше да важи до изтичане на 3-годишен срок от влизането в сила на този закон (1 декември, 2017 година) - когато процедурата за отчуждаване на земята за държавни или общински нужди не е започнала, или до изтичане на 6-годишния срок от влизането в сила на този закон - когато изграждането на обекта не е започнало.

Реално предложението на Апостолов целеше да се премахне 6-годишния срок, след който се отменя промяната на статута на земеделска земя и тя пак си става земеделска, ако през това време не е започнал строеж на обект, заради който първоначално е променен статутът. С предложението земеделската земя нямаше отново да стане земеделска, а собственикът можеше да чака докогато си иска, за да изпълни инвестиционно намерение или за да продаде земята, за да построи някой друг нещо. Това се подсигуряваше и от друг текст, според който решението за промяна на предназначението на земеделската земя запазваше действието си, освен ако няма акт на съда или друг изричен административен акт.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички