НСИ: Спад в строителството през юни


НСИ: Спад в строителството през юни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3224

Солиден спад на продукцията в сектор "Строителство" отчита последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база строителната продукция регистрира понижение с цели 13,0% след регистриран спад с 8,1 на сто през май т.г., влошавайки се за шести пореден месец от началото на годината.На месечна база данните за предходния месец показват резултати от 1,6% под равнището за май 2016 г.

В същото време през шестия месец от годината увеличение с 5,4% спрямо месец по-рано е регистрирано в преработващата промишленост, в добивната промишленост с 0,3 процента и с 0,5 на сто при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

На годишна база е отчетен спад с 4,1% в добивната промишленост, но ръст с 5,4 процента в преработващата промишленост и леко повишение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Индексът на промишленото производство в България е нараснал през юни с 3,9% в сравнение с май, когато е отчетено понижение с 2 на сто. Това представлява първо повишение на производството от пет месеца насам, след като за последно то отчете подобрение в началото на годината.

На годишна база индексът на промишленото производство отбелязва повишение с 3,9 процента след спад с 3,3% през май т.г., когато излезе за пръв път на негативна територия от тринадесет месеца насам.

Данните на Националния статистически институт предполагат леко забавяне на икономическия растеж през второто тримесечие на 2016 година, след добрите резултати за първите три месеца на годината, когато Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отчете ръст от 2,9% спрямо същия период година по-рано и 0,7 процента на тримесечна база.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички