НЗОК иска джипитата да бъдат глобявани, ако пациентите им не са оздравели


НЗОК иска джипитата да бъдат глобявани, ако пациентите им не са оздравели
Снимка: Gettyimages.com

2993

Заради желанието на здравната каса да налага глоби на личните лекари, ако хронично болните им пациенти не са постигнали подобрение, джипитата няма да подкрепят националния рамков договор.

От НЗОК искат да се наложат с рамковия договор критерии за качество при контрола на хронични заболявания като диабет, хипертония, както и глоби, ако те не се покрият. Например НЗОК иска да въведе гликиран хемоглобин до 7 като гаранция, че заболяването на пациента диабетик се контролира качествено. При хипертонията се залага пациентът да е бил с кръвно до 140 на 90 поне в 50% от случаите на измерването му. Ако тези стойности не се постигнат, общопрактикуващите може да понесат санкции от 50 до 100 лева, пише в. "Сега".

Предлаганите от касата критерии в голямата си част цитират идеалните стойности при определено лечение, което не е критерий за качество, а терапевтична цел, обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. "Например ти си дебеланко, хапваш си, пийваш си, аз ти давам хапчета и какво ли не, обаче резултатът е никакъв. Има и друг вариант - ти си спазваш всичко, аз ти давам лекарства, но пак не се получава. Нивото на мазнините в кръвта, каквото тия хора са го написали, е идеалната цел, а такава цел в световен мащаб е не повече от 30%", поясни той, цитиран от "Дарик".

В критериите се изисква и поне 10 минути продължителност на прегледа при личния лекар, с което джипитата също не са съгласни. "Ние си познаваме пациентите. Като е половин час прегледът, по-качествен ли е от този, който е 5 минути, или 10, или 15?", коментира Любомир Киров.

Според него не касата е тази, която трябва да оценява качеството на работата на лекарите, а съсловните организации. От сдружението смятат и че по закон подобни критерии трябва да са част от правилата за добра медицинска практика, които се пишат от Българския лекарски съюз и се приемат от здравното министерство. Такива обаче няма.

При преговорите със здравната каса лекарският съюз все пак договори текст, с който реално санкциите няма да се налагат и глоби ще има само за медиците, които не са предписали на пациентите си нужната терапия, за да са в добро състояние. Личните лекари не са съгласни и с този вариант, защото не смятат, че трябва да има обвързване на критериите за качество със санкции. Те трябва да служат за анализи или дори да са предмет за стимули, смята Любомир Киров.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички