НЗОК плаща 1714 лекарства

НЗОК плаща 1714 лекарства
Източник: Pixabay

Към 1 януари 2018 г. Здравната каса плаща 1 714 лекарства, от тях 452 скъпо струващи. Това каза Галя Кондева, директор Дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на семинар, свързан с новите моменти в Националния рамков договор (НРД) за 2018 г.

505 лекарствени продукта подлежат на договаряне на отстъпки, като прогнозната стойност от договорените отстъпки за тази година е в размера на 172 250 058 лева. Медицинските изделия, които се покриват от Касата са 3 693 от 1 април 2018 г., като от тях 590 - в извънболничната помощ. Общият брой на аптеките със сключени договори с НЗОК и РЗОК към 31 декември 2017 г. е 2469, със 180 от които договорите са прекратени. Комисията за извършване на експертиза е одобрила лечението на 13 913 души, на 101 е отказано, а за 847 е отложено, поради липса на необходимите документи, предаде "Фокус".

Галя Кондева посочи, че сред новите моменти в НДР са възможността пациентите да могат да получават скъпоструващите лекарства от всяка аптека в страната, а не както е било до момента само от тези посочени от общопрактикуващите лекари. „Тоест освободихме достъпът и възможността на пациента да си вземе лекарството, от където иска – с цел подобряване на достъпа“, уточни тя. По думите ѝ в бюджета на Касата тази година са заложени 718 милиона лева за лекарствени продукти за домашно лечение и 282 милиона лева за злокачествени заболявания. „Наблюдава се увеличение на процента на лекарствата, които се заплащат за домашно лечение“, отчете Кондева. По думите й 40 лечебни заведения имат договор за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания.

„Обсъждаме идеята за заплащане на резултат, тоест заплащането от страна на касата да е обвързано с получаването на конкретен резултат по отношение на терапевтичния ефект за пациента“, отбеляза тя. „Това няма как да стане днес, защото е обвързано с някои нормативни промени, но това не пречи на компаниите да ни дадат такива предложения. Имаме вече една две компании, които са направили подобни предложения, обсъждаме ги и сме пред сключване на анекс“, допълни Галя Кондева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.