НЗОК ще финансира две болници въпреки забраната

НЗОК ще финансира две болници въпреки забраната
Източник: iStock/Guliver

Въпреки че тази година има мораториум за сключване на договори с нови лечебни заведения и за нови дейности в стари, Здравната каса все пак ще финансира част от тях. За 2018 г. са сключени договори с две нови лечебни заведения и общо за около 90 нови дейности, сочат данните на НЗОК.

Двете нови болници са очна клиника в Бургас и болница за рехабилитация в Хисаря. При гласуването на ветото в края на миналата година, целящо да ограничи разрастването на броя на болниците, финансирани от НЗОК, от ГЕРБ предложиха компромис - касата все пак да може да сключва договори за нови дейности, но само за каквито досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, т.е. за които на пациентите досега се е налагало да пътуват до друга област.

С поправката от касата мотивираха и новите договори. Не е ясно обаче защо от касата са решили, че в Бургас няма други очни клиники, нито пък болници с договори за рехабилитационни пътеки в Пловдивско, пише в. "Сега".

За нови 69 пътеки общо ще плаща тази година касата, като 65 от тях са в болници, които вече имат договори с касата от предишни години. Не е ясно каква част от тях отговарят на изискванията на мораториума. От НЗОК само отбелязват, че нови пътеки има в 20 болници, като в 17 от тях има изцяло нова дейност за съответната област.

Въпреки това данните сочат, че ръст на финансираните лечебни заведения няма - и през миналата, и през тази година те са 369, като 315 от тях са болници, а останалите - медицински центрове. Общо финансираните дейности дори намаляват. 21 693 са били договорите на касата за финансиране по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури в края на 2017 г., докато сега са 21 338.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.