На IT фирмите у нас им е трудно да задържат специалистите си


На IT фирмите у нас им е трудно да задържат специалистите си
Снимка: iStock/Guliver

2787

Над 1/3 от софтуерните разработчици възнамеряват да сменят работата си до една година, а други 26.7% биха приели по-добро предложение. Основните причини, които провокират подобни нагласи в работещите в IT сферата, са и основните фактори, по които ще изберат новият си работодател, а именно мениджмънта, работния процес, атрактивността на проектите, работното време, възможностите за учене и кариерно развитие.

Това показва проучване на българския технологичен стартъп за подбор на IT кадри Code Agents сред софтуерни разработчици в столицата.

Относно работното време все повече от специалистите желаят да работят дистанционно. За съжаление, едва 1/5 от тях имат този шанс, което предоставя възможност на компаниите за по-добро позициониране като работодател. Служителите, които не се интересуват от нови предложения за работа, са едва 11.7%.

Основните фактори, които ги задържат в съответните компании, са колегите, получаваното уважение, работното време и възнаграждението. Видно е, че освен с недостига на софтуерни разработчици, пред част от компаниите стои и предизвикателство с тяхното задържане. От така създалата се ситуация може би най-облагодетелствани са агенциите за подбор, които имат откъде да черпят кадри и на кого да ги предоставят.

12,4% от запитаните споделят, че са напълно доволни от своята работа по отношение на заплащането. 6.5% обаче отбелязват, че то не ги задоволява. От проучването прави и впечатление, че едва 9,9% от анкетираните посочват, че са удовлетворени от работните обучения, насочени към кариерното развитие. Близо 21 на сто обаче твърдят, че са абсолютно недоволни по този показател.

Висок е процентът и на напълно недоволните от заплащането на извънработното време - 30,1% срещу 10,6% доволни от полученото допълнително възнаграждение за извънредно положения от тях труд.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички