На Закинтос вече няма плажове със "Син флаг"

На Закинтос вече няма плажове със
Източник: Pixabay

Остров Закинтос, една от най-популярните ваканционни дестинации в Йонийско море, остана без плажове със „Син флаг“ заради неизпълнение на екологичните стандарти. Това пише скопското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус".

По данни на местни медии компетентните органи са отнели всички дадени по-рано отличия – общо 18 на брой. „Син флаг“ се присъжда ежегодно на плажовете и яхтените пристанища, които отговарят на строгите международни стандарти за опазване на околната среда и гарантиране на безопасността, услугите и удобствата им. За отличието е необходимо плажовете да отговарят на 33 критерия.

Причините за оттеглянето на отличията от Закинтос са оплаквания относно управлението на отпадъците, и по-специално отвеждането на отпадъчните води в населеното място Агиос Хараламбос. В началото на юли е имало инцидент, при който след пропуск от страна на органите, отговарящи за хигиенния контрол, е имало изтичане на отпадните води от канализацията.

Други фактори, които са повлияли на решението за отнемане на „Сините флагове“, са наличието на отпадъци по улиците на населените места на острова, както и липсата на спасители на плажовете, маркирани с отличията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.