На Закинтос вече няма плажове със "Син флаг"


На Закинтос вече няма плажове със "Син флаг"
Снимка: Pixabay

10544

Остров Закинтос, една от най-популярните ваканционни дестинации в Йонийско море, остана без плажове със „Син флаг“ заради неизпълнение на екологичните стандарти. Това пише скопското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус".

По данни на местни медии компетентните органи са отнели всички дадени по-рано отличия – общо 18 на брой. „Син флаг“ се присъжда ежегодно на плажовете и яхтените пристанища, които отговарят на строгите международни стандарти за опазване на околната среда и гарантиране на безопасността, услугите и удобствата им. За отличието е необходимо плажовете да отговарят на 33 критерия.

Причините за оттеглянето на отличията от Закинтос са оплаквания относно управлението на отпадъците, и по-специално отвеждането на отпадъчните води в населеното място Агиос Хараламбос. В началото на юли е имало инцидент, при който след пропуск от страна на органите, отговарящи за хигиенния контрол, е имало изтичане на отпадните води от канализацията.

Други фактори, които са повлияли на решението за отнемане на „Сините флагове“, са наличието на отпадъци по улиците на населените места на острова, както и липсата на спасители на плажовете, маркирани с отличията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички