На Здравната каса не ѝ достигат близо 400 млн.лева

На Здравната каса не ѝ достигат близо 400 млн.лева
Източник: БГНЕС

Към момента финансовият недостиг на здравната каса за 2018 година е от порядъка на 400 млн. лв. Освен 270 млн. лв., които дължим на болници в чужбина, се оказва, че здравноосигурителната институция дължи и 123 млн. на родни лечебни заведения. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, пред "Дарик".

"270 милиона задължения към европейски болници и 123 милиона задължения към български болници, които технологично също са европейски болници. Общо около 400 млн. недостиг на здравната каса за 2018 г.", обобщи д-р Кацаров.

Според председателя на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев това означава, че са лекувани български, европейски граждани и касата не е заплатила за това лечение.

"Това са рестрикции, наложени от касата, по-скоро и от горе, защото касата се използва политически. Вследствие на тези рестрикции се натрупват тези задължения. Съдът вече се произнесе, така че тези суми са дължими и трябва да се изплатят. Тук виждам обаче и друго нещо - факта, че бюджетът на НЗОК се подготвя и внася от надзора на касата. Този бюджет миналата година беше внесен от надзора на касата, когато сегашният министър Ананиев беше шеф на надзора. Лично той е правил този бюджет и в него е заложил много ниски суми за плащане. Аз не вярвам, че той не е знаел какво прави, при условие, че дълговете в началото на 1 януари 2017 г. към чужди болници и чужди каси бяха 145 млн. За 207 г. бяха предвидени 62 млн. впоследствие виждаме 270 млн., а са предвидени 73 млн.", допълни председателят на Сдружението на частните болници.

Според скоростта, с която нарастват тези дългове, това не може да не е предвидено, смята д-р Николай Болтаджиев: "Те не са залегнали в бюджета, което им отива да се искат, като вероятно се е считало, че всичко това ще се разплати за сметка на спиране на достъпа на български граждани към системата в България за лечение и по този начин икономии, с които да разплащат на чуждите каси".

В последните дни около НЗОК избухна скандал, след като здравният министър Кирил Ананиев обвини управителя на Касата Камен Плочев в лъжа и поиска оставката му, защото поискал актуализация на бюджета, без да съгласува това с министерството. Плочев обаче заяви, че не е направил нищо незаконно и няма намерение да напуска.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.