На каква възраст започваме да губим приятелите си?

На каква възраст започваме да губим приятелите си?
Източник: iStock/Guliver

С възрастта хората се сприятеляват по-трудно и контактите им да намаляват. Оказва се обаче, че тези процеси започват да се случват по-рано от очакваното.

Броят на приятелите трудно се поддава на оценка, особено днес, когато социалните мрежи позволяват да наречем мнозина с думата "приятел". Въпреки това авторите на ново изследване са действали по стария начин. Те са изчислили колко често един човек звъни на друг по телефона, пише The Independent.

Този метод може да е старомоден на пръв поглед, но учените твърдят, че резултатите от него така могат да бъдат сравнени със стари изследвания, в рамките на които е вземано предвид непосредственото взаимодействие между хората - т.е. общуването на живо.

Новото изследване показва, че броят на приятелите на един човек нараства средно до 25-ата му година. След това започва стремително да пада. Намалението продължава до самия край на живота му. 25-годишният мъж общува средно с 19 души месечно, докато средностатистическата жена на същата възраст - с 17.5. Към 39-ата година на мъжа приятелите му наброяват 12 души, а при жените броят достига до 15.

Към 80-ата година дядовците остават средно с по 6 приятели, а бабите - с по 8. На тази възраст намаляването на броя на активните контакти престава. Учените обясняват това с факта, че през този период от живота на човека хората общуват основно със своите деца и внуци. Общуването с тях продължава до деня на смъртта им.

Към понятието "приятели" в това изследване влизат и членовете на семейството.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 22

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.