На първо четене: Банкови активи ще могат да се продават непрозрачно


На първо четене: Банкови активи ще могат да се продават непрозрачно
Снимка: БГНЕС

2081

Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават безконтролно имуществото им при непрозрачни условия – с пряко договаряне и без първоначална продажна цена, ако не са успели да ги продадат 3 пъти на публична продажба.

Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени в парламента от депутати от ДПС и подкрепени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, както и Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС и народния представител от "Обединени патриоти" Христиан Митев, предаде Actualno.com.

Това дава основания да се счита, че се цели придобиването на апетитни активи на фалиралата КТБ при непрозрачните условия на прякото договаряне.

Законодателството и в момента предвижда възможност за пряко договаряне, ако на търгове с явно или тайно наддаване не се яви купувач. За тази цел обаче е нужно разрешение от председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Новите поправки премахват дори и този крехък контролен механизъм, давайки право на синдиците директно да продават активи на КТБ на избран от тях купувач.

Други поправки предвиждат да се премахнат държавните такси, които синдиците дължат при водене на делата, най-вече при оспорването на цесии.

В случаите, в които по образувани от банката, синдика или фонда дела съдът е назначил "особени представители", техните възнаграждения ще се определят по Закона за правната помощ, където максималният хонорар е 450 лв.

Дава се възможност и за служебно вписване на кредиторите в списъка на приетите от синдика вземания, което според вносителите ще гарантира правата на кредиторите в случай на обявяване на недействителност на направено прихващане.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички