На първо четене: Комисиите по здраве и финанси одобриха бюджета на НЗОК


На първо четене: Комисиите по здраве и финанси одобриха бюджета на НЗОК
Снимка: БГНЕС

3046

На съвместно заседание депутатите от Комисията по бюджет и финанси и Комисията по здравеопазване приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.

Пред депутати от трите комисии параметрите на бюджета на НЗОК за следващата година представи здравният министър Кирил Ананиев.

„Общите разходи за функция „Здравеопазване“ в консолидираната фискална програма за 2019 година достига 5 257 200 000 лева, което представлява 4,5% от Брутния вътрешен продукт. Спрямо предходната година е налице ръст на разходите с около 547 млн. лева“, подчерта здравният министър, цитиран от БГНЕС.

По бюджета на НЗОК ръстът на разходите за следващата година възлиза на 490 млн. лева. „С този ръст на разходите ще имаме устойчивост и стабилност в здравноосигурителната система. Ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъпа до медицинска помощ, включително и чрез създаването на нов интегриран орган към МЗ – Агенцията за медицински надзор“, допълни още министър Ананиев. Според него с бюджета на НЗОК се гарантира пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване.

По време на дебатите се чуха разнопосочни коментари от съсловните организации. Според Асоциацията на индустриалния капитал Законопроектът за бюджета на НЗОК показва „воля за реформи за увеличаване на контрола и подобряване на качеството на здравеопазването“. От Българския лекарски съюз пък изразиха принципна удовлетвореност от повишението на средствата в сектора. „Трябва да се елиминира възможността средствата по отделни пера да се прехвърлят към други, с решение на Надзорния съвет. Това изкривява бюджета. Настояваме и за реален договорен процес“, заяви председателят му д-р Иван Маджаров.

Българският зъболекарки съюз също приветства увеличението на средствата, а от фармацевтичния съюз определиха проектобюджета като балансиран и изразиха подкрепа за приемането му.

Предвидените текстове срещнаха и сериозен отпор, а против тях се обявиха от Националната пациентска организация. „Правят се промени в множество закони, без необходимото обществено обсъждане, в последния момент, заинтересованите страни не знаят достатъчно“, заяви председателят ѝ Станимир Хасърджиев.

Против бюджета се обявиха народните представители на БСП и ДПС. „Липсва прагматична здравна политика“, смята проф. Георги Михайлов от левицата. Според него предвиденото в закона създаване на Агенцията за медицински контрол няма „никакъв реален професионален смисъл“, а в бюджета липсва визия за здравеопазването.

Против многото промени чрез преходните и заключителните разпоредби се обяви и д-р Нигяр Джафер от ДПС и ги определи като „не добре обмислени“. „Използвате „късата писта“, за да избегнете истинския дебат“, обърна се тя към управляващите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички