На първо четене: НС опрости дълговете на вероизповеданията

На първо четене: НС опрости дълговете на вероизповеданията
Източник: БГНЕС

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които ще бъдат опростени дълговете на стойност около 8,2 млн. лева.

Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС, а в мотивите си те пишат, че финансовата амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи. Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

От Българската православна църква обявиха, че нямат задължения към държава, а вече стана ясно, че най-големи задължения имат от Главното мюфтийство. Тази сума е натрупана основно от неизплатени осигурителни вноски.

Вчера парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека опрости всички натрупани до края на миналата година и нелатени задължения на вероизповеданията.

За размера на дължимите пари се сочеха суми от порядъка на 9 – 12 млн. лв., а като основен длъжник – мюфтийството за неплатени данъци. В защита на предлаганата данъчна амнистия Цветан Цветанов изтъкна, че и други вероизповедания не били изрядни в плащанията си към фиска, без да уточни кои.

В крайна сметка се разбра, че става въпрос за 8 267 000 лв. задължения с лихвите към днешна дата, натрупани от 6 вероизповедания.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.