На всеки двама българи се пада по един автомобил

На всеки двама българи се пада по един автомобил
Източник: БГНЕС

На всеки двама българи се пада по един автомобил, т. е. 508 коли на 1000 души. Това сочат последните данни на Евростат и OICA, публикувани в доклада на Европейската асоциация на автомобилните производители. Според статистиката средният показател за Европейския съюз е 573 автомобила на хиляда души.

Рекордьор обаче е Малта - 775 автомобила на 1000 души. Малко по-малко са превозните средства в Люксембург - 745 на 1000 души. На дъното на класацията се оказва Румъния, където на 1000 човека се падат 308 автомобила.

Преди северната ни съседка се нареждат само Унгария и Латвия, съответно с 377 и 391 коли на хиляда граждани. В Гърция този показател е 566 автомобила.

Асоциацията разпространи и друга любопитна информация, според която най-много въглероден двуокис средно изпускат автомобилите в Естония - 133,9 грама на километър пробег, а най-малко в Хърватия - 117,7 г/км. Нашата страна се намира близо до средното равнище в Европа -125,8 г/км., отбелязва още "Монитор".

Публична тайна е, че голяма част от регистрираните леки коли в България са на възраст над 10 години. В тази връзка в началото на месеца от Екоминистерството предложиха да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден.

Очаква се относно проблема да се произнесе министерството на финансите, а мерките можело да се насочат и към продавачите на такива коли. Друга идея, свързана с намаляване на замърсяването е да се въведат санкции за коли без катализатори, като дори се рекламират с това, че сваляли филтриращите устройства от возилата след докарването им в страната. Явно по този начин се стремят да успокоят клиентите, заради епидемията от кражби на автокатализатори, предавани за скрап, защото в тях има платина.

През май регистрациите на нови автомобили са се увеличи с 4,6% на годишна база, показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в България.

Продадените в страната леки коли през миналия месец са 2457.

В ЕС покупките се увеличават през вай с 5,3 на сто, спрямо същия месец на 2016 г. и достигат 1,38 млн нови автомобила. От големите пазари най-сериозен е ръстът в Германия (+12.9%), Испания (+11.2%), Франция (+8.9%) и Италия (+8.2%).

За първите пет месеца на годината новите регистрации в страните от ЕС са почти 6.72 млн. От големите пазари най-сериозен скок на продажбите има в Италия (+8.1%), Испания (+7.3%), Германия (+4.7%) и Франция (+3.3%), а спад във Великобритания (-0.6%).

Припомняме, че в края на миналата седмица управляващите обявиха край на реденето на опашки пред КАТ при регистрация на закупен автомобил.

До две-три седмици трябва да е готов софтуер, който ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус.

Облекчението ще е по-скоро за купуване на коли, които са вече регистрирани в България. Сега при продажба на кола между двама души, старият и новият удостоверяват смяната на собствеността и после се ходи в КАТ с наръч документи, за да се вземе нов талон. С промените това отпада.

Предвижда се вече по служебен път документите да отиват в КАТ и другите институции, а шофьорът да взима директно готов талон. Готви се и връзка между всички регистри на отделните институции – промяна, което ще става постепенно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.