Начева: Реформата няма да има негативно отражение върху лечението на деца

Начева: Реформата няма да има негативно отражение върху лечението на деца
Източник: БГНЕС

Няма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда. Това посочи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред bTV по повод реформата в здравния сектор.

По думите на зам.-министъра в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил момента за промяна.

Според промените, Агенцията по трансплантации и медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор.

Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата.

Не е ясно, дали Общественият съвет към фонда ще остане.

„Досега децата и семействата им търсеха само оферти, подаваха документи и в Касата и във Фонда. След реформата на едно място ще се подават документи, работата с родителите и децата ще се облекчи. Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от Касата – отново от един източник на финансиране", отбеляза Жени Начева.

„Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали“, подчерта Начева.

Чистата администрация на Агенцията по трансплантациите ще премине към новата институция – Агенция медицински надзор, каза тя. По думите й ще се въведат нови правила за пълна прозрачност за дейността на Здравната каса.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.