Над 1 млрд. лева ще донесе на производителите допълнителна такса за тока

Над 1 млрд. лева ще донесе на производителите допълнителна такса за тока
Източник: БГНЕС

1,23 млрд. лева - толкова ще платят извън пазарната цена на тока българските домакинства и бизнесът за една година за електричество от топлофикациите, американските централи и ВЕИ. Това става ясно от доклад на експертите на КЕВР за цените на тока, касаещ таксата "задължения към обществото" и цитиран от в. "24 часа".

Най-много пари над прогнозната пазарна цена на тока ще отидат при възобновяемите енергийни източници - 796,69 млн. лева. 341,14 млн. лева. ще се доплащат на ТЕЦ "Ей и Ес Марица изток- 1", а 207,17 млн. лева - на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Топлофикациите, които имат високоефективно комбинирано производство на ток и топлинна енергия, ще получат 282,14 млн. лева. За един мегаватчас ток такса "задължения към обществото" е 36,75 лева.

Заради увеличаване на цената на газа от 1 октомври много от тези разходи трябва да се увеличат с 13,89%. За столичната топлофикация например процентът е 10,1 на сто, а за Пловдив - 28,6%. Въпреки това КЕВР не увеличава таксата "задължения към обществото”, защото тези разходи щели да се компенсират от поскъпналите емисии, пише в доклада.

Припомняме, че такса "задължения към обществото" се появи преди 5 години. Тогава тя беше 15,20 лв. за мегаватчас и заместваше трите досегашни такси - за "зелена" и "кафява" енергия, и "невъзстановяеми разходи".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.