Над 10 задържани при акцията във "Винпром Карнобат" и две други фирми

Над 10 задържани при акцията във Винпром Карнобат и две други фирми
Източник: БГНЕС

Над 10 лица са задържани до момента при акцията на Специализираната прокуратура в офисите на „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД. Това стана ясно от думи на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

По негова информация сред задържаните е бизнесменът Миню Стайков, предаде БГНЕС.

Зам.-главният прокурор съобщи, че делото е образувано преди около два месеца. Тогава стана ясно и, че е открита фабрика за незаконни тютюневи изделия в Карнобат. Печалбата е била от 2,5 млн. лв. на седмица, разясни Гешев и добави, че работниците в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили – имали са спални помещения, фитнес, всички удобства.

Фабриката е собственост на сина на кмета на Карнобат и е давана под наем по традиционна схема при случаите на незаконни производства, заяви още Иван Гешев.

Той каза, че тогава не са били повдигнати обвинения, защото целта на разследващите е била да се стигне до реалните собственици. Ние произвеждаме и провеждаме акции, тогава, когато съберем доказателства, които да издържат в съда. За нас не е самоцел задържането на конкретни лица, а събирането на доказателства, заяви Гешев.

Той каза, че нямало връзка между акцията от преди няколко дни срещу бизнесмена Ветко Арабаджиев, който се издирва от Интерпол.

Днешната операция е в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.