Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, близо 500 - за сърце

Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, близо 500 - за сърце
Източник: iStock/Guliver

Трансплантациите, които се правят в България, остават малко на брой. През миналата година на общо 42 пациенти са трансплантирани органи. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев в парламента.

„Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг, както в България, така и в световен мащаб. През периода 2010-2018 г. в България броят на отказите от близките на донорите е до 20% от общия брой нереализирани и нереализирани донори годишно. Една от основните причини за недостатъчния брой органи е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство“, обясни Ананиев, цитиран от БГНЕС.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се у нас от трансплантация на бъбрек е 1039 души. Нужда от черен дроб имат 47 пациенти, а от сърце – 447. За нов бял дроб чакат 15 пациента.

През 2019 г. държавата ще спомогне за обучението на български медицински специалисти и координатори в сферата на белодробната трансплантация. Между България и Австрия вече е подписано и споразумение за това, по линия на „Евротрансплант“.

Кирил Ананиев коментира и готвения нов протест на лекарите и медицинските сестри от карловската МБАЛ „Д-р Кирил Попов“.

"Няма намаление на лимитите за хемодиализа и раждания. Те имат общ размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер те са длъжни да извършат своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс. Това е абсурд!", заяви той.

Недоволството на медиците е насочено към работата на Здравната каса, която според тях е намалила финансирането на нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“.

„Тези мерки, които сега ще разработим, мисля, че ще бъдат достатъчно основание утре те да се откажат от своя протест“, категоричен бе Ананиев.

По-рано днес министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. До утре министерството трябва да изготви и предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.