Над 15 000 поискаха по-добри родилни грижи в България

Над 15 000 поискаха по-добри родилни грижи в България
Източник: iStock/Guliver

Майки настояват за нов медицински стандарт за подобряване на родилните грижи у нас. От сдружение "Родилница" внесоха петиция с над 15 000 подписа с искане здравният министър да задължи медицинския персонал да третира родилките с уважение и да спазват препоръките на Световната здравна организация.

Според сдружение "Родилница" един от основните проблеми на раждането в България е, че на жените не им се дава достатъчно време и спокойствие, за да родят естествено.

"Често пъти финансовият фактор тук се намесва, защото лекарят иска да забърза раждането, за да може той да го води, а не следващият на смяна", заяви Нора Москова от сдружението.

За по-бързо раждане най-често се дават медикаменти, понякога и забранени, твърдят от сдружението. На родилките не им се позволява да се движат и да пият вода. Задължават се и да раждат легнали, на така нареченото магаре, което също е отречено според СЗО.

Използват се и отдавна забравени методи като Прийомът на Кристелер, при него плодът се избутва с натиск върху корема. Отделянето на бебето от майката още в началото пък е пагубно за психиката на новороденото и може да предизвика тревожни мисли у него.

Предложенията на сдружение „Родилница" бяха обсъдени със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. След срещата стана ясно, че след 1 януари медицинските стандарти ще бъдат разработвани по нова процедура.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.