Над 200 000 българи ще получат по 100 лева повече с помощите за отопление

Над 200 000 българи ще получат по 100 лева повече с помощите за отопление
Източник: БГНЕС

210 000 социално слаби лица и семейства ще получат допълнително еднократно по 100 лева към помощите за отопление. Това заяви социалният министър Бисер Петков след днешното заседание на кабинета.

Сумата ще бъде изплатена през декември. По този начин одобрените от Агенцията за социално подпомагане ще получат следващия месец общо 475,15 лева, предава БГНЕС.

Средствата са осигурени от бюджета на социалното министерство и няма да се налагат допълнителни трансфери от републиканския бюджет.

Социалният министър съобщи още, че в проектобюджета на държавата за догодина са предвидени общо 120 млн. лева за петте месеца на отоплителния сезон. С парите се подпомагат хората за закупуване на дърва или за сметките за електроенергия.

Въпреки че дървата и въглищата поскъпнаха в последните месеци, те остават предпочитани средства за отопление за много българи.

Тон въглища вече се продава по 350-360 лева в зависимост дали кюмюрът е пресят или не. Отоплението само на дърва излиза по-скъпо от това на въглища. Кубик дърва струва около 100-ина лева в зависимост от вида дървесина. Това също е поскъпване с около 10 лева в сравнение с октомври, казват търговците. Те обясняват поскъпването с факта, че всички стоки вървели нагоре.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.