Над 200 български младежи одобрени за безплатно пътуване с влак в Европа

Над 200 български младежи одобрени за безплатно пътуване с влак в Европа
Източник: Pixabay

Повече от 200 български младежи на 18 години са сред първите одобрени за безплатни билети за пътуване с влак в Европа в рамките на инициатива на Европейската комисия.

Предстои втора серия на одобрения. Подадени са хиляда заявления, заяви Никола Миладинов от представителството на комисията в България пред БНР.

"208 български младежи на възраст 18 години получават билети за пътуване из Европа това лято. Мога да кажа, че квотата за България от налични билети към този момент е преизпълнена. Над хиляда души са подали заявления през Европейския младежки електронен портал, откъдето се кандидатстваше по кампанията "Преоткрий Европа". Кандидатите, които не са били класирани, не трябва да губят надежда, защото предстои на по-късен етап втора серия раздаване на билети“, допълни той.

От днес до 30 септември около 15 000 души на 18-годишна възраст ще имат възможност за безплатно пътуване, в което да опознаят Европа. Инициативата на Европейската комисия, която е с бюджет от 12 млн. евро, разпределя на всяка държава членка определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението в Общността.

Европейската комисия определя спечелилите за пътуване до 30 дни, самостоятелно или в групи до пет души, за до четири места в Европа.

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ за покриване разходите на човек или куче асистент.

Одобрените ще споделят преживяното чрез социални медии или презентация в училище или местна общност.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.